Så vild er forskellen: Du bør altid gøre dette med juletræet

6. december 2017 14:11 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Se bare videoen - den forklarer det hele. En brand i et juletræ udvikler sig hurtigt, men du kan dog gøre noget.

En brand i et juletræ er ikke nogen spøg, og det kan gå ekstraordinært hurtigt.

Nedenstående video – i bunden af artiklen – er fra det amerikanske National Fire Protection Association, og den viser tydeligt, hvor vigtigt det er, at du vander dit juletræ. forskellen på, hvor hurtigt en allerede antændt brand breder sig, tydeliggøres ved et sekundur. På små 20 sekunder er hele træet i lys lue. Modsat et vandet træ, hvor du har langt mere tid til at udøve slukning.

Går det alligevel galt, så har Beredskabsstyrelsen én uomtvistelig fingerregel. Du skal slukke branden i det omfang, du selv vurderer, er forsvarligt. – som med andre brande skal du ellers ringe til brandvæsenet hurtigst muligt på telefonnummer 112.

I galleriet her over artiklen kan du så se en række forholdsregler, du altid bør tage dig, når du skal have juletræ op til jul.

Antændelsen

Det er klart, at den brand i et juletræ, som NFPA har filmet, er bevidst antændt, og derfor har den jo ingen bund i virkeligheden. Men det er slet ikke det, den skal illustrere, som det tydeligt fremgår.

Hvad der dog er lige så vigtigt er årsagen til, at branden overhovedet bryder ud.

I cirka 40 procent af alle juletræ-brandene (200 mellem 2011 og 2015) i USA var der el-artikler eller lys involveret.

Kort sagt betyder det, at du skal være ekstremt opmærksom omkring lys. Både elektrisk og analogt. Er der skader eller fejl på din lyskæde – det kan være hul i plastikken eller lignende – så skal du kassere den. Med de gammeldags lys gælder det, at du skal være sikker på, at afstanden til gran og grene er stor nok. I 80 procent af de amerikanske dødsfald relateret til brand i et juletræ havde lyskilden ikke været langt nok væk fra selve træet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu