ANNONCE

– Det er alarmerende

8. september 2020 04:50 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere end 14.000 brandfolk kæmper mod brande på tværs af Californien, mens flammerne fortsat spreder sig.

Skovbrande i USA’s mest folkerige delstat, Californien, har indtil videre brændt et område på mere end 8000 kvadratkilometer ned.

Det oplyser det californiske brandvæsen, skriver BBC.

Det er et rekordstort område, der svarer til et areal på størrelse med Sjælland og Lolland tilsammen.

Californien har i løbet af weekenden oplevet enormt høje temperaturer, hvilket kun har forværret den i forvejen høje brandfare i delstaten.

Ifølge myndighederne i Los Angeles blev den højeste temperatur søndag målt til 49,4 grader, skriver BBC.

Selv om temperaturerne forventes at falde tirsdag, er der risiko for, at kraftige vinde spreder brandene yderligere.

Flere end 14.000 brandfolk kæmper mod flammerne på tværs af staten, melder brandvæsenet.

Søndag blev flere end 200 mennesker evakueret med helikoptere, efter at de blev fanget af en skovbrand i det nordlige Californien.

Reddet af helikoptere

Personerne var nødt til at blive reddet væk med militærhelikoptere, da skovbranden havde afskåret den eneste flugtvej ud af reservoiret Mammoth Pool – et populært fritids- og campingområde i nationalparken Sierra National Forest.

Californien har registreret knap 1000 skovbrande siden 15. august. Brandene er primært blevet optændt af lynnedslag.

I alt har otte mennesker mistet livet i brande de seneste tre uger. Cirka 3300 bygninger er desuden blevet ødelagt.

En brandmand er blandt de omkomne, mens flere vandrere også har mistet livet. Af samme årsag er folk blevet opfordret til ikke at tage på vandreture i områderne.

Talsmand for det californiske brandvæsen Lynne Tolmachof siger til nyhedsbureauet AP, at det er bekymrende, hvor tidligt skovbrandene i år har ramt delstaten.

– Det er alarmerende, hvor tidligt brandene er begyndt i år. September og oktober er historisk set vores værste måneder for brande. Det er normalt varmt og tørt, siger talsmanden.

Fakta

Gode råd om tordenvejr:

Se den fulde liste af råd her:

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.

* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.

* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.

* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.

* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.

* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.

* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.

* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.

* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.

* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.

* Undgå helst badning.

* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.

* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu