ANNONCE

Brandfolk udfører farligt slukningsforsøg

27. september 2020 14:29 | Af: Newsbreak.dk

Brandvæsen vil forsøge at slukke historisk stor brand.

(Citathistorie fra TV2 Lorry)

Et bakket landskab af jord, røg og aske.

Nogenlunde sådan ser det dommedagsagtige syn ud på Solums genbrugsplads i Roskilde, efter der lørdag den 19. september udbrød brand i en stor bunke haveaffald.

Selvom der nu er gået en uge, så hærger branden stadig. Problemet er, at den over 700 grader varme kerne i midten af den brændende bunke er umulig at nå ind til med vand, skum eller andre slukningsmidler.

Derfor besluttede Roskilde Brandvæsen sig lørdag for at tage andre midler i brug.

De ville i stedet forsøge at kvæle branden med jord.

En farlig opgave

Det kunne måske lyde som en nem løsning, men faktisk var det en opgave forbundet en række risici.

Den store bekymring gik på,  om den industrimaskine, som skulle skubbe jord hen over det brændende affaldsbjerg, ville kunne tåle den ekstremt høje strålevarme.

Worst case scenario var, at maskinen potentielt set kunne bryde i brand. Der var desuden risiko for store luftlommer i affaldsbunken, som maskinen kunne synke ned i, og der kunne komme ekstra fut i branden, når der blev rodet rundt i de brændende bunker.

Flere brandfolk stod derfor parat med slangerne under lørdagens forsøg.

Heldigvis gik indsatsen bedre end forventet.

– Det er gået så gnidningsløst – det er helt imponerende, sagde Mikael Nørregaard Gam, indsatsleder i Roskilde Brandvæsen, til TV 2 Lorry, der lørdag eftermiddag besøgte brandområdet.

– Det første forsøg, vi har lavet nu her, er faktisk gået over al forventning. Vi skal selvfølgelig evaluere senere. Men det første forsøg her virker meget meget fornuftigt, lyder det fra den tilfredse indsatsleder.

Brandslanger kan levere 600 liter i minuttet

Indsatsen med at slukke den store brand har krævet hjælp fra flere fronter.

Brandvæsenet i Roskilde samarbejder med Frederiksborg Brand & Redning, som har fløjet med drone hen over området. mens virksomheden Solum har kørt maskinerne.

– Vores folk har været på brandslangerne, og så har Beredskabsstyrelsen sørget for pumpningen af vandet. Det hele er gået stort set uden problemer.

– Vi har taget alle de sikkerhedsforanstaltninger vi kunne. Vi har brandfolk stående klar med brandslanger, der kan levere 600 liter vand i minuttet, på begge sider af køretøjet, siger Mikael Nørregaard Gam.

På mandag skal det evalueres, om branden effektivt bliver holdt nede, og om løsningen med at benytte jord er noget, man kan arbejde videre med.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu