Bred aftale om rent drikkevand til danskerne

8. februar 2013 15:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bred aftale om rent drikkevand til danskerne
Billede mangler

Danskerne og naturen skal beskyttes mod »unødig gift«, og derfor har regeringen sammen med Venstre, Konservative og Enhedslisten fredag indgået aftale om en ny sprøjtemiddelstrategi til en kvart milliard kroner, oplyser Miljøministeriet.

 

Det er miljøminister Ida Auken (SF), der har indgået aftalen på vegne af regeringen. Målet er at reducere sprøjtemidlernes belastning af natur og miljø med 40 procent inden udgangen af 2015 og dermed sikre rent drikkevand til alle danskere.

– Alle danskere har ret til rent drikkevand. Både i dag og om tyve år. Derfor vender vi nu tilgangen til sprøjtemidler 180 grader rundt, så enhver tvivl kommer vandet og vores børn til gode. Fremover skal landmændene derfor bruge mindre belastende metoder, og vi vil også slå endnu hårdere ned på dem, som importer ulovlige sprøjtemidler, siger miljøminister Ida Auken i en pressemeddelelse.

Strategien indeholder en række krav og initiativer over for dem, der bruger sprøjtemidler. Aftalen går således på at øge kontrollen ved grænsen og skærpe straffen for ulovlig import af sprøjtemidler, lige som den også indeholder midler til og krav om, at der skal »fut under« godkendelsesordningen af sprøjtemidler.

– Landmændene og gartnerne skal have mulighed for hurtigere at bruge mere moderne og skånsomme midler, så vi får minimeret rester i vores fødevarer. Vores producenter viser ansvar, og danske fødevarer indeholder allerede i dag generelt færre rester end udenlandske. Sådan skal det også være fremover, siger de Konservatives miljøordfører, Benedikte Kiær, i pressemeddelelsen.

Venstre har betinget sig, at resistensudviklingen blandt ukrudt og skadedyr skal undersøges nærmere, mens Enhedslisten har sikret sig, at indførelsen af sprøjtefri arealer omkring for eksempel drikkevandsboringer skal overvejes, når regeringens Natur- og Landbrugskommission kommer med sine anbefalinger til foråret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu