ANNONCE

Bredt udsnit af befolkningen skal nu testes

17. april 2020 09:46 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Partier er med aftale om genåbning enige om, at der skal laves en klar teststrategi for at følge coronasmitte.

Bredt udsnit af befolkningen skal nu testes
Myndighederne skal fremlægge en samlet teststrategi for coronavirus. Det er partierne blevet enige om natten til fredag. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Natten til fredag blev regeringen og Folketingets partier enige om at åbne visse liberale erhverv – eksempelvis frisører – i Danmark.

Samtidig er partierne blevet enige om, at sundhedsmyndighederne skal fremlægge en samlet strategi for at teste for coronavirus.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Artiklen fortsætter under videoen

Strategien skal blandt andet indeholde test af frontpersonale som eksempelvis læger og sygeplejersker samt pårørende og sårbare grupper.

Desuden skal der testes et repræsentativt udsnit af befolkningen, så udviklingen i coronaudbruddet kan følges.

Ikke antal

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor mange der fremover vil blive testet for coronavirus, eller hvornår strategien skal sættes i værk. Hvis et repræsentativt udsnit befolkningen skal testes, kan det umiddelbart betyde, at også personer helt uden symptomer vil blive testet.

Pernille Skipper, politisk ordfører i Enhedslisten, fortæller, at har været vigtigt for Enhedslisten at få en klar teststrategi for at følge coronasmitten, i takt med at samfundet åbner.

– Vi har jo faktisk ikke haft en teststrategi før, men nu er vi så blevet lovet, at der kommer en egentligt teststrategi, hvor det bliver skrevet ned, at vi skal teste et repræsentativt udsnit af befolkningen, siger Pernille Skipper.

Nat-forhandling

Hun forhandlede til sent i nat med regeringen og partilederne. Partierne blev enige om, at eksempelvis frisører og fysioterapeuter kan åbne for kunder fra på mandag.

– Der kan gå helt op til en måned, før åbningen af de liberale erhverv slår igennem i smittetallene. Derfor er det vigtigt, at vi får testet et bredt udsnit af befolkningen, siger Pernille Skipper.

– Hvis vi ikke gør det, så risikerer vi jo, at det hele stikker af fra os og alt det, vi har gjort, har været forgæves. Derfor har vi brugt rigtig meget krudt på at få den her teststrategi.

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Den danske indsats for at teste for coronavirus har været omdiskuteret, og myndighederne er blevet beskyldt for zigzagkurs.

Den 11. marts, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede landet delvist ned, droppede myndighederne forsøget på at inddæmme sygdommen. I stedet blev målet at forsøge at afbøde den.

Det betød, at kun borgere med moderate eller svære symptomer skulle testes, mens andre med mildere symptomer blot skulle blive hjemme.

Efter klare opfordringer fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om at teste så mange som muligt har budskabet fra både regeringen og Sundhedsstyrelsen været, at der skulle skrues op for antallet af coronatest.

Ifølge de nuværende retningslinjer kan visse personer med milde symptomer også testes for coronasmitte.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Hvornår er coronavirus vaccine klar?

I skrivende stund findes der ikke en coronavirus vaccine. Der findes heller ikke lægemidler, som er godkendt specifikt til behandling af netop den virus.

Normalt tager det flere år at udvikle en vaccine, men skulle en mulig vaccine være udviklet på kortere tid, så er lægemyndighederne verden over klar til en effektiv godkendelse – hvis det er muligt – af vaccinen.

Proceduren ved godkendelse er ifølge Lægemiddelstyrelsen langsommelig, og når det drejer sig om infektiøse sygdomme, som coronavirus er, så skal godkendelsen køre igennem den centrale procedure i EU. Det betyder, at det er Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, der skal godkende vaccinen på vegne af alle lande i EU.

EMA kan dog benytte sig af Emergency authorisation procedure, som betyder, at en vaccine kan blive betinget godkendt. Den procedure kan godkendes på 70 dage, hvilket er langt under halvdelen af den tid, som en normal godkendelse varer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu