ANNONCE

Breivik-detaljer holdes hemmelig i 60 år

13. august 2012 07:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Breivik-detaljer holdes hemmelig i 60 år
Billede mangler

Der vil gå mange år, før samtlige aspekter omkring Anders Behring Breiviks massakre på 77 personer i Oslo og på øen Utøya sidste sommer bliver kendt af offentligheden.
Hovedparten af det materiale, som ligger til grund for rapporten fra den såkaldte 22. juli-kommission om de norske myndigheders håndtering af sagen, vil blive hemmeligstemplet.
Dele af materialet vil derfor først blive offentlig tilgængeligt om 60 år. Det skriver Aftenposten. Konklusionerne i rapporten bliver offentliggjort mandag.
Avisen VG skrev for nylig, at rapporten retter en skarp kritik af det norske politis håndtering af Breiviks terrorangreb.
Kritikken går blandt andet på, at politiet efter bilbombeangrebet på regeringskvarteret i Oslo ikke orienterede det norske vejdirektorats trafikcentral, der kunne have standset trafikken i Oslo.
12 hyldemeter med dokumenter ligger til grund for kommissionens konklusioner. Dokumenterne vil blive overdraget til Riksarkivet i Oslo.
– I forbindelse med, at kommissionen afslutter sit arbejde og overleverer rapporten til statsminister Jens Stoltenberg, overleveres dokumenterne til Riksarkivet, siger sekretariatsleder Bjørn Otto Sverdrup til Aftenposten.
Lageret ved Sognsvann i den norske hovedstad er bombesikret og indeholder flere af landets bedst bevarede hemmeligheder.
Rigsarkivet har besluttet, at alt opbevaringsværdigt materiale, som kommissionen har indsamlet, skal bevares intakt. Men der kan gå op til 60 år, før offentligheden får kendskab til detaljerne i de mange dokumenter.
Kommissionen har fået lovning på, at kun et fåtal personer i det nationale arkiv får adgang til materialet.
Kommissionen ønsker at trække en grænse mellem det, befolkningen har krav på at få at vide, og det, som fortsat bør være godt opbevarede hemmeligheder af hensyn til den nationale sikkerhed og personbeskyttelse.
Omkring 3700 personer er blevet interviewet til rapporten, der ventes at være på flere hundrede sider.
/ritzau/NTB

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu