Breivik dropper ridderhilsen

19. april 2012 11:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Breivik dropper ridderhilsen
Billede mangler

Anders Breivik gentog ikke sin såkaldte “ridderhilsen”, da han torsdag endnu engang tog plads i sal 250 i Oslo Byret.
Den højreekstreme nordmand har ellers tidligere entreret retssalen med et lille nummer, hvor han først banker sig selv på brystkassen, knytter næven og strækker armen.
Men det lod han så være med i dag.
Det lader til at være Breiviks ledende forsvarsadvokat, Geir Lippestad, som har talt sin klient fra at gentage den højremilitante gestus.
De to mænd havde i hvert fald en kort samtale sammen i retssalen omkring klokken 9, hvor det så ud til, at Lippestad var formanende over for Breivik, der til gengæld så irriteret ud.
Pårørende til dødsofrene efter Utøya-massakren og bombeangrebet i Oslo har udtrykt harme og provokation over Breiviks armhilsen, som de opfatter som voldsomt stødende.
Avisen VG har tidligere skrevet, at Breiviks armhilsen i retssalen formentligt er den samme, som den 33-årige Breivik omtaler i sit såkaldte manifest som en “militær hilsen for tempelriddere”.
I starten af februar lavede Breivik også det karakteristiske stræk med armen til et møde i retten, og der er formeligt tale om en selvopfundet hilsen, som højreekstremisten bruger som et slags varemærke.
Det vurderer historikeren Nikolai Brandal, som skriver doktorafhandling ved universitetet i Oslo, ifølge den norske avis VG.
– Det er noget, som han selv har fundet på, men med en historisk referenceramme, siger Brandal og peger på de fascistiske armhilsener fra mellemkrigstiden og under Anden Verdenskrig.
Han mener, at Breiviks hilsen kan være et forsøg på at skabe et varemærke, som han har planlagt nøje, lyder det.
Terror- og drabssagen mod Anders Behring Breivik startede mandag og er sat til at vare ti uger. Dommen ventes at falde senest 20. juli.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu