ANNONCE

Breivik vil hjemsøge Norge i årevis

23. august 2012 09:30 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Breivik vil hjemsøge Norge i årevis
Billede mangler

Dommens dag er oprundet for Anders Behring Breivik. Fredag klokken 10 begynder domsafsigelsen i byretten i Oslo, og dermed finder massemorderen ud af, hvordan det norske retssystem takserer den forfærdelige forbrydelse, han begik.
Det står nogenlunde klart, at Breivik har haft sin sidste dag i frihed. Han kommer næppe nogensinde ud igen. Men retten skal afgøre, om han var tilregnelig, da han begik forbrydelsen.
Det kan få indflydelse på, om han skal have en behandlingsdom eller en fængselsdom.
Selv hævder Breivik, at han er rationel og normal og derfor skal straffes som sådan.
Anklagemyndigheden vil derimod have ham kendt utilregnelig.
Domsafsigelsen er kulminationen på en retssag, der begyndte i april. Her er hele udåden rullet op for nordmændene. Hvert drab, Breiviks rabiate tanker, de mange fejl fra politiets side.
Med dommen over Breivik skulle man tro, at der nu kan sættes en slags punktum, så Norge kan forsøge at komme videre. At de pårørende får mere ro.
Men det står allerede nu klart, at sagen Breivik i mange år fremover vil dukke op i tide og utide i forskellige former.
Breivik har på forhånd meddelt, at hvis byretten fredag erklærer ham for utilregnelig, så appellerer han.
Det betyder, at sagen så skal rulles op igen ved en ny domstol.
Slutter retssagen endegyldigt med fredagens dom, venter der imidlertid en lang række af begivenheder og planer i forbindelse med sagen i de kommende år.
Det begynder allerede på tirsdag, når Stortinget i Oslo drøfter den såkaldte 22. Juli-rapport, der rettede en sønderlemmende kritik af norsk politi og andre myndigheder for deres reaktion og optræden på dagen for massakren.
Og onsdag erklærede Siv Jensen, formand for Fremskrittspartiet, i avisen Dagbladet, at partiet efter valget i 2013 vil kræve, at hele Norges politiledelse skiftes ud i kølvandet på Breivik-massakren.
Dermed står det klart, at sagen vil få en fremtrædende plads i valgkampen.
Skulle der derefter begynde at falde ro over sagen, så de pårørendes sår ikke rives op hele tiden, skal Breivik nok selv minde Norge om ugerningen.
Da retssagen mod ham begyndte, erklærede han, at han ikke er arbejdsløs.
– Jeg er skribent, sagde han.
Han skriver bøger. Det er kendt, at han vil skrive tre bøger. En om terrorangrebet, en om sin ideologi og en om fremtiden.
Avisen Verdens Gang skriver nu, at han vil skrive endnu en bog, nemlig en selvbiografi.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu