Briterne skal stemme ja eller nej til EU

23. januar 2013 09:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Briterne skal stemme ja eller nej til EU
Billede mangler

David Cameron udsteder onsdag løfte om en ja-nej folkeafstemning om EU i senest 2017.

 

Britiske vælgere vil få chancen for at få forlade fællesskabet inden udgangen på 2017, lover David Cameron i en længe ventet tale om Europa onsdag morgen i London. Det skriver b.dk.

Personligt vil den konservative premierminister forpligte sig selv til at få et ja til EU, selv om han dermed vil kaste sig ud i et opgør med en stor del af sit eget parti, der ønsker, at Storbritannien forlader EU. Men han vil forsøge at give kampagnen et ustoppeligt momentum ved at vedtage en lov, der sætter november 2017 som deadline for folkeafstemningen, før næste britiske parlamentsvalg i 2015.

– Det er tid til at give det britiske folk mulighed for at komme med deres mening, citerede The Times premierministeren for inden talen på baggrund af et udskrift af den.

Premierministeren gør det klart, at han er klar til at sætte sin egen person som leder i spil, efter at spørgsmålet om briternes forhold til EU har plaget alle tidligere konservative ledere siden Storbritanniens sidste folkeafstemning om Europa i 1975.

– Jeg vil ikke hvile, før denne debat er vundet, kom han ind på i talen, hvormed han sætter sig selv i spisen for opgaven med at omforme EU og Storbritanniens rolle i fællesskabet for derefter at vinde folkets opbakning til et transformeret og mere løst britisk forhold til Europa. For først vil Cameron have forhandlinger med de øvrige EU-lande om at få tilbagetrukket kompetencer på en række områder fra Bruxelles til London. Derefter vil briterne få mulighed for at stemme ja eller nej til resultatet af disse forhandlinger. Hvis folket afviser hans »nye arrangement«, vil det betyde, at Storbritannien forlader EU.

– Det bliver et simpelt inde-eller-ude-valg om at blive i EU på disse nye betingelser eller at gå helt ud, lyder det fra David Cameron.

Han afviser i øvrigt kritikere – såsom sin egen liberaldemokratiske vicepremierminister, Nick Clegg, og Labours leder, Ed Miliband, – der har advaret om, at en folkeafstemning vil give år med usikkerhed omkring den britiske økonomi og skabe risiko for tab af job og investeringer.

– De, som afviser at overveje at konsultere det britiske folk, vil, set med mine øjne, gøre en eventuel exit mere sandsynlig.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu