Britisk EU-afstemning presser Danmark ud i »pinefuld« debat

23. januar 2013 12:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Britisk EU-afstemning presser Danmark ud i »pinefuld« debat
Arkivfoto: Colourbox.

Det kan ifølge EU-ekspert ikke undgå at få betydning for Danmark, når EU-medlemskabet skal til folkeafstemning hos en tæt allieret.

 

Det vurderer lektor på Københavns Universitet Dorte Sindbjerg Martinsen, der blandt andet forsker i EUs politiske system og EUs betydning for national politik.

– Når en vigtig samarbejdspartner, som England har været, melder sådan ud, så bliver Danmark også nødt til at tage en mere grundlæggende diskussion af, hvad EU er, hun til Berlingske Nyhedsbureau

– Dele af den danske befolkning og politikerne vil sige, at vi også bliver nødt til at overveje, hvordan vi forholder os til EU, og at vi bliver nødt til at overveje formen af vores medlemskab i forhold til vores forbehold, fortsætter Dorte Sindbjerg Martinsen.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, sagde onsdag formiddag, at han og resten af de konservative vil hive briterne i stemmeboksene senest ved udgangen af 2017, hvis de genvinder magten i 2015.

– Der er tid at handle på, så det kan blive en meget lang debat, men på mange måder også en pinefuld debat i Danmark, da man løbende skal forholde sig til de her spørgsmål, siger Dorte Sindbjerg Martinsen med henvisning til de danske EU-forbehold.

Lektoren vurderer, at den britiske udmelding kommer til at presse Danmark i samarbejdet med de øvrige EU-lande, da Storbritannien og Danmark har dannet en stærk, skeptisk alliance blandt andet i spørgsmålet om, hvor meget indflydelse EU skal have på et lands arbejdsmarkeds- og socialpolitik.

– Der har vi kunnet lægge os lidt i læ af Storbritannien, men den rygdækning vil vi ikke have længere, siger Dorte Sindbjerg Martinsen.

Hendes kollega på Københavns Universitet Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik, mener, at den britiske udmelding vil sende en besked til de andre lande om, at EU ikke er en succes og forudser, at Storbritanniens skepsis kan skabe ringe i de europæiske farvande.

– Måske kan det sprede sig til Danmark og flere andre EU-lande, siger Marlene Wind til TV2 News.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu