Britisk topkardinal træder tilbage efter rygter

25. februar 2013 12:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Britisk topkardinal træder tilbage efter rygter
Billede mangler

STORBRITANNIEN: Forud for valget af en ny pave i næste måned er katolikkerne i Storbritannien kastet ud i, hvad der kan vise sig at være endnu en skandale om overgreb inden for den katolske kirke.
Landets mest højtstående katolske gejstlige, kardinal Keith O’Brien, træder således tilbage som ærkebiskop for St. Andrews og Edinburgh, skriver BBC. Det sker efter anklager om »utilbørlig optræden« over for præster siden 1980erne – anklager, topkardinalen bestrider.

 

O’Brien kommer nu efter alt at dømme ikke til at rejse til Vatikanet for at repræsentere Storbritannien i det konklave, der skal vælge pave Benedikt XVIs efterfølger. Vatikanet har desuden bekræftet, at den snart forhenværende pave har accepteret kardinalens fratrædelse.

Den nu tidligere topkardinal var således heller ikke til stede ved den messe i St Mary’s Cathedral i Edinburgh, der søndag markerede pave Benedikts otte år i embedet.

Avisen The Observer skrev søndag, at flere katolske præster fra Skotland har klaget til pavens repræsentant i Storbritannien over, hvad de kalder O’Briens »upassende« og »uønskede« opførsel og »kontakt« over for dem i 1980erne. En af klagerne skal således være holdt op som præst, da O’Brien blev udnævnt til biskop i midten af 1980erne.

Topkardinalens fratræden sker blot få uger inden hans 75 års fødselsdag, hvor han efter planen skulle have trukket sig tilbage. Hans ønske om at fratræde skal ses som en »beskyttelse« af kirken for at »undgå mere ustabilitet« frem mod pavevalget, skriver BBC.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu