ANNONCE

Britta Nielsens døtre: Vi vidste ikke noget

14. november 2018 23:23 | Af: Ritzau Fokus

Svindelsigtede Britta Nielsens to døtre forklarer til Kanal 5, at de har fået flere af morens penge.

Den svindelsigtede Britta Nielsens to døtre er onsdag stået frem med navn på tv-stationen Kanal 5, hvor de forklarer, at de intet vidste om deres mors påståede svindel.

De to døtre, 31-årige Nadia Samina Hayat og 34-årige Karina Jamilla Hayat, er sigtet for groft hæleri, men nægter sig skyldige.

På spørgsmålet fra Kanal 5’s journalist, om døtrene har brugt Britta Nielsens penge, svarer den ene datter:

– I givet fald hun har svindlet sig til de her millioner, som medierne skriver, så har vi fået nogle af pengene, ja, siger Nadia Samina Hayat.

Døtrene forklarer, at de ikke tænkte over, at Britta Nielsen pludselig ændrede livsstil. De troede på hendes forklaringer om, at hun havde arvet en stor sum penge.

– Hun siger noget med, at far og jeg har investeret og opsparet, og far har efterladt en stor arv, og det sætter vi slet ikke spørgsmålstegn ved, siger Karina Jamilla Hayat.

Levede sparsommeligt

Døtrene var børn, da morens påståede svindel begyndte. De fortæller, at deres far arbejdede som produktionsmedarbejder ved Coca-Cola og senere skiftede til Carlsberg.

– Vi levede ret sparsommeligt. Vi havde ikke noget ekstraordinært, og vi havde et helt almindeligt hjem.

– Hvis der blev talt om penge, så var det om at spare, siger Nadia Samina Hayat.

De fortæller, at de ikke havde en bil, mens deres far levede. Da han gik bort, kom der flere luksuriøse biler til. Blandt andet en Range Rover.

Lån på 18 millioner

Nadia Samina Hayat fik senere hestevirksomheder i Tyskland og Holland, hvor hun købte og solgte heste. Hun fortæller, at Britta Nielsen styrede økonomien.

Hun fik angiveligt to lån på samlet 18 millioner kroner til sin hestevirksomhed.

Datteren husker tilbage på, at pengene kom fra Britta Nielsen, men fortæller, at hun ikke tænkte over, hvor moren havde pengene fra.

“Har ikke være involveret”

Karina Jamilla Hayat fortæller, at hun også har lånt en stor sum penge af moren. Men hun har svært ved at forstå det store omfang af svindel, som Britta Nielsen er mistænkt for.

– Det er svært at forstå og begribe, at der er blevet brugt så mange penge.

– Vi har ikke været involveret i, hvad der blev brugt penge på, siger hun.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Fakta

Sagen om Britta Nielsen

* Sagens hovedperson, Anna Britta Troelsgaard Nielsen, var afdelingsleder i Socialstyrelsen frem til 26. september 2018.

* Den 25. september 2018 blev hun mistænkt for groft underslæb.

* En intern undersøgelse peger foreløbig på, at kvinden har svindlet for 111 millioner kroner, som hun har overført fra Socialstyrelsen til egne konti.

* Svindlen skal være foregået fra 2002 til 2018, og de stjålne penge skulle være fordelt over 274 udbetalinger.

* Britta Nielsen blev 30. september varetægtsfængslet in absentia – altså uden at være til stede – og internationalt efterlyst.

* Mandag 5. november klokken 05.30 blev Britta Nielsen anholdt i en lejlighed i det sydlige Johannesburg i Sydafrika. Sydafrikanske myndigheder stod for anholdelsen, men efterforskere fra det danske bagmandspoliti var til stede.

* Ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, rejste Britta Nielsen ind i Sydafrika den 23. september. Det er to dage, før hun blev politianmeldt.

* Hendes 38-årige søn blev anholdt den 30. oktober om aftenen i Johannesburg International Airport i Sydafrika.

* Anholdelsen skete, da han forsøgte at rejse ud af landet. Samme dag var han blevet varetægtsfængslet in absentia og dermed efterlyst.

* Sønnen mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge de svindlede penge fra styrelsen.

* Til Britta Nielsens adresse har der været knyttet et stutteri og en genbrugsforretning. Virksomhederne blev stiftet i 2006 og ophørte i 2016.

* Sø- og Handelsrettens skifteret har 4. oktober 2018 taget kvinden under konkursbehandling, da hun er blevet erklæret personlig konkurs.

* Herefter har en kurator beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et indestående i et dansk pengeinstitut.

* Torsdag 8. november blev både Britta Nielsen og hendes søn løsladt af domstole i Sydafrika. Det skete, da de havde indgået en aftale med myndighederne om, at de ville følge med danske betjente til Danmark.

* Fredag 9. november landede de i København og blev kort efter anholdt. Lørdag besluttede en dommer at varetægtsfængsle dem frem til 4. december.

* Onsdag 14. november kom det frem, at en dommer har ophævet navneforbuddet på de to døtre, Nadia Samina Hayat og Karina Jamilla Hayat. De er begge sigtet for hæleri i forbindelse med den omfattende sag.

Kilder: Ritzau, Børne- og Socialministeriet, virk.dk, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

Karina Jamilla Hayat forklarer, at det vil være jordens undergang for hende, hvis hun selv bliver dømt skyldig. Hun ved ikke, hvor resten af de 111 millioner kunne være.

– Det har vi ingen anelse om. Det der tal er fuldstændig urealistisk for mig. Det kan jeg slet ikke få til at passe, siger hun.

Håber på uskyld

De to døtre håber, at moren er uskyldig. De har ikke selv været i kontakt med hende i lang tid og fortæller, at de ikke ved mere end alle andre.

De frygter en fremtid, hvor deres mor skal sidde i fængsel.

– Det er det værste ved det hele, ikke at skulle have hende i så mange år, siger Karina Jamilla Hayat.

Britta Nielsen er sigtet for at have svindlet for mindst 111 millioner kroner, mens hun arbejdede i Socialstyrelsen.

Hun er lige nu varetægtsfængslet til 4. december. Det samme er hendes søn.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu