ANNONCE

Brostrøm: Derfor kun mundbind enkelte steder

31. juli 2020 16:53 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Gode vaner og lav smitte gør, at Sundhedsstyrelsen holder igen med bredt krav om mundbind, siger direktør.

Sundhedsstyrelsen anbefaler fra fredag, at danskerne har mundbind med sig, hvis de skal deltage i optog, forsamlinger eller i offentlig transport i myldretiden.

Styrelsen, og styrelsens direktør Søren Brostrøm, har ellers i modsætning til flere andre lande været tilbageholdende med at anbefale mundbind.

Og anbefalingen er fortsat ikke, at alle skal bære mundbind i det offentlige rum, som den er i flere andre europæiske lande.

– Vi har prøvet i Danmark at være meget afbalanceret i forhold til mundbind. Det har været en myte om, at Sundhedsstyrelsen stædig var imod mundbind. Det er ikke korrekt.

– Vi har haft et meget åbent sind og har siden april haft anbefalinger om det på en række områder, som vi også har udvidet, siger Søren Brostrøm.

At anbefalingen omkring offentlig transport og forsamlinger, hvor det kan være svært at holde afstandskravene, kommer nu handler om, at samfundet åbner mere og mere, og at der derfor må forventes at være flere samlet i specielt tog og busser.

Går – stadig – godt i Danmark

At der ikke er kommet en bred anbefaling om at bruge mundbind handler, at det går ganske godt i Danmark.

– Jeg vil særligt fremhæve to ting: Folk har været rigtigt gode til at holde afstand og bruge håndsprit. Og så har vi haft et meget lavt smittetryk i Danmark i modsætning til eksempelvis nogle af landene i Sydeuropa, siger Søren Brostrøm og fortsætter:

– Vi skal hele tiden have balance i vores anbefalinger. Vi skal komme med tydelige anbefalinger men også nogle, hvor det besvær og den byrde, man pålægger folk, står mål med gevinsten.

Smitten stiger

Med yderligere åbning af samfundet vil smitterisikoen stige. Men Søren Brostrøm er generelt ikke voldsomt bekymret over niveauet.

– Vi har stadigvæk over sommeren haft meget lav smittespredning i Danmark. Men vi kigger selvfølgeligt meget på tallene og efter, om smittekæder er ude og kontrol.

– Jeg synes ikke, vi har grund til voldsom bekymring. Men det er vigtigt at sige, at vi er ikke sluppet af med epidemien, siger Søren Brostrøm og fortsætter:

– Den ramte i starten af marts, og vi har fin kontrol med den, men det er ikke det samme, som at vi ikke allesammen skal have respekt for, at den kan blusse op igen.

– Det er blandt andet derfor, at vi hele tiden vurderer tiltagene. Nu kommer vi tilbage fra ferie, samfundet åbner, den kolde årstid vil få folk til at søge indendørs. Det skal vi være på forkant med.

Drop genbrug

Sundhedsstyrelsen har tidligt i coronakrisen sørget for at synliggøre en vejledning til fornuftig brug af mundbind, hvis nu nogle syntes, det gav dem tryghed. Her kan man læse blandt andet de helt generelle anbefalinger, og især én bør gentages igen og igen.

“Brug kun engangsmundbind og helst et med elastikker til ørerne. Mundbindet bør være af medicinsk/kirurgisk kvalitet, det vil sige, det er fabriksfremstillet og CE-godkendt. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at bruge mundbind, der er lavet af stof eller hjemmelavede mundbind”, står det.

Et rigtigt mundbind af den anbefalede type har også en metalbøjle, der sikrer, at det lukker tæt. Det er ikke tilfældet for stof-mundbind med elastikker. Bruger du sidstnævnte og genbruger det, kan Sundhedsstyrelsen altså ikke påpege, at du gør det rigtige.

Desuden lyder anbefalingen, at du naturligvis ikke genbruger engangsmundbind.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu