ANNONCE

Brug for skærpet fokus på dette lægemiddel

21. oktober 2020 06:22 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Fejldosering med lægemidlet kan være dødeligt.

Brug for skærpet fokus på dette lægemiddel
Methotrexat i tabletform gives i lavdosis én gang ugentligt. Genrefoto.

Der er brug for et skærpet fokus på lægemidlet methotrexat, der i de forkerte doser kan være direkte dødelige. Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Styrelsen har fulgt et antal patienter, der fik ordineret methotrexat hos enten en speciallæge eller et ambulatorium, der alle havde det til fælles, at de havde brug for hjælp til medicinhåndtering.  I forbindelse med undersøgelsen har man opsøgt plejecentre og hjemmesygeplejeenheder, der varetog medicinhåndteringen, og man gennemgik processer og arbejdsgange, der skal sikre, at der ikke bliver begået fejl.

“Der er ingen tvivl om, at man de fleste steder, både hos speciallæger, på ambulatorier og i plejesektoren, er klar over, at der er særlige risici ved lavdosis methotrexat. Vi har dog i plejesektoren set for mange eksempler på, at man ikke har fået udarbejdet klare instrukser til plejepersonalet om, hvordan man præcist skal forholde sig til lægemidlet. Ved næsten halvdelen af tilsynene i plejesektoren har vi set mangelfuld sundhedsfaglig dokumentation, hvor det fx ikke er tilstrækkeligt klart, hvilke aftaler der er med de behandlingsansvarlige læger, og hvordan opgavefordelingen mellem læge og plejepersonale er i forhold til den enkelte patient,” siger overlæge Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, i pressemeddelelsen.

Livsfarligt

Ritzau har tidligere citeret overlæge Christian Wamberg for at sige, at der årligt dør mellem 10 og 20 mennesker på baggrund af methotrexat.

Medicinen bruges til flere behandlingsformer, i høje doser til behandling af visse kræfttyper og i lave doser til behandling af gigt og hudsygdommen psoriasis.

Problemet opstår, hvis man tager for meget methotrexat, eksempelvis hvis sundhedspersonale har givet en patient daglige doser af medicinen i stedet for ugentlige doser.

“Resultaterne af tilsynene understreger, hvor vigtigt det er, at samarbejdet mellem sektorerne fungerer. Og så har plejesektoren en vigtig opgave i forhold til at sikre, at personalet har klare instrukser, at de rette kompetencer er til stede, og at der er en tydelig ansvars- og opgavefordeling,” siger Charlotte Hjort i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu