ANNONCE

Brutal digter med blod på hænderne

19. juni 2020 05:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Livet står stille for Radovan Karadzic. Han fylder 75 år og kommer ikke ud af fængslet mere. Han har forgæves appelleret sin dom på livstid for folkedrab.

Brutal digter med blod på hænderne
Radovan Karadzic i retten i Haag den 20. marts 2019. Han havde appelleret en fængselsdom på 40 år, men dommen blev skærpet til livstid. Den 19. juni fylder han 75. - Foto: Pool/Reuters

Han forsøgte til det sidste at slippe for at komme i fængsel, men det slog fejl for den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic. Hans appelmuligheder er udtømte nu.

I 2016 dømte FN-domstolen for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien i Haag ham til 40 års fængsel for folkedrab i Bosnien-Hercegovina.

Karadzic appellerede straffen. Han mente, at han var et politisk offer.

Den 20. marts 2019 skærpede appeldomstolen straffen til fængsel på livstid.

Senere meddelte hans advokat, at Karadzic også ville appellere denne afgørelse. Men domstolen sagde, at juraen ikke åbner for endnu en appel. Dommen er endelig.

Så Karadzic sidder stadig fængslet i Haag, hvor han den 19. juni kan holde sin 75-års fødselsdag.

Leder af de bosniske serbere

Karadzic var sammen med Ratko Mladic leder af de bosniske serbere under borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina fra 1992 til 1995.

Karadzic var den politiske leder.

Mladic, som i 2017 blev dømt fængsel på livstid for folkedrab, var den militære leder. Han har appelleret, og appelsagen går i gang i juli.

Begge er kendt skyldige i massakren på omkring 8000 muslimske mænd og drenge i Srebrenica i sommeren 1995.

De er også kendt skyldige i en række andre forbrydelser, herunder belejring af hovedstaden Sarajevo og forfølgelser i andre dele af republikken.

Da domstolen ændrede 40 års fængsel til livstid, hed det blandt andet, at den havde undervurderet forbrydelsernes “omfang og den systematiske ondskab”.

Karadzic er ved første øjekast måske ikke prototypen på en brutal leder i en borgerkrig.

Han er uddannet psykiater med ekspertise i depressioner. Han skrev digte.

En anden side af ham holdt af poker.

Patalogisk løgner

Han var ifølge sine kritikere en “patologisk løgner”. Han var viljefast, intelligent.

Han blev født i Montenegro i 1973. Hans far var medlem af en serbisknationalistisk oprørsgruppe og sad i fængsel det meste af Karadzics barndom.

Han voksede op i Bosnien-Hercegovina og var i 1989 med til at stifte det Serbiske Demokratiske Parti i Bosnien-Hercegovina.

To år senere begyndte den jugoslaviske borgerkrig, og Karadzic blev leder af det serbiske mindretal i Bosnien-Hercegovina.

Partiet ønskede ikke at løsrive Bosnien-Hercegovina fra Serbien.

I 1992 blev han præsident for den nyoprettede Republika Srpska, der fungerede som en uafhængig stat for Bosniens serbiske mindretal.

Sammen med den daværende serbiske præsident, Slobodan Milosevic, drog han i krig mod landets kroatiske og muslimske befolkningsgrupper.

Borgerkrigen sluttede i 1995, og to år senere gik Karadzic under jorden.

Han blev eftersøgt internationalt, men først i 2008 blev han fanget.

Det skete i Beograd i Serbien, hvor han ernærede sig som spirituel healer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu