Budgetloft splitter regering og Venstre

11. marts 2013 22:47 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Budgetloft splitter regering og Venstre
Billede mangler

Forhandlingerne om vækstplanen er knap gået i gang, før regeringspartierne nu rager uklar med Venstre om den grundlæggende fortolkning af en eventuel aftale. Det skriver Berlingske tirsdag.

 

En væsentlig finansieringskilde til vækstplanen er de nye såkaldte fireårige budgetlofter, som dikterer, hvad den offentlige sektor højst må vokse med i de kommende år. For at finansiere lettelser i blandt andet selskabsskatten har regeringen sænket sine vækstmål for den offentlige sektor til 0,4 procent næste år stigende til 0,75 procent i årene efter.

Venstre ønsker nulvækst, men går oppositionens største parti med til at indføre budget­lofterne, så tilslutter partiet sig samtidig, at budgetloftet udgør det fælles pejlemærke for væksten i den offentlige sektor, mener de Radikales gruppeformand Sofie Carsten Nielsen (R).

»Vi siger ikke, at Venstre ikke kan lave det om, hvis de får magten, men de må have sagt ja til det som en plan, at det er de lofter, som vi sigter efter nu. Og det forventer vi, at et stort parti, som ønsker regeringsmagten, kan bakke op om uden at spille for meget politisk plat på det. Det vil være det ansvarlige,« siger Sofie Carsten Nielsen, der er formand for Folketingets Finansudvalg. Hun mener også, at Venstre må droppe tankerne om nulvækst og slutte op om et fælles vækstmål, fordi det er væsentligt for kommuner og regioner, at de ved, hvad de har at rette sig efter i årene fremover.

Venstre afviser dog, at partiet kan gå med til en aftale, hvor reglerne om budgetloftet fortolkes så stramt.

»Vi vil stadig fastholde en ambition om nulvækst, og hvis de Radikale mener, at forudsætningen for vækstpakken er, at vi skal opgive vores politik, så har man enten notorisk fået storhedsvanvid, eller også ønsker man ikke en aftale med Venstre,« siger finansordfører Peter Christensen (V).

SFs finansordfører, Jonas Dahl (SF), ønsker slet ikke at gå ind i diskussionen om budgetlofterne offentligt, men Socialdemokraterne bakker op om, at Venstre bør droppe planerne om nulvækst som led i aftalen.

»Det er Venstres valg, hvad de gør, men det skaber maksimal utryghed om vores velfærd i kommunerne, hvis der er et stort parti, som stadig taler om nulvækst, efter denne aftale. Det vil være skadeligt for vores muligheder for at trække os fri af krisen,« siger politisk ordfører Magnus Heunicke (S).

Ifølge Torben M. Andersen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, så kan en mere fast aftale om væksten i de offentlige budgetter dog være til stor gavn for kommuner og regioner.

»Jeg tror, de vil sætte pris på, at der er en rimelig sikkerhed, som de kan lægge planer og budgetter efter,« siger han.

Forhandlingerne om vækstplanen gik mandag ind i en mere alvorlig fase, da Venstre og Konservative sammen tog til de første reelle forhandlinger hos finansminister Bjarne Corydon (S). De to partier lagde begge en forhandlingsvillig tone for dagen.

»Vi synes, størstedelen af pakken er fornuftig. Hvis de lagde det ned i Folketingssalen enkeltvis, ville vi kunne stemme for det meste,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

Enhedslisten er så godt som ude af forhandlingerne om vækstpakken. Partiets magtfulde hovedbestyrelse vedtog på et møde i weekenden, at Enhedslisten ikke kan stemme for en aftale, hvor regeringen som planlagt tager 2,6 milliarder kroner fra kommunerne, som ellers skulle være gået til mere velfærd.

Dermed truer Enhedslisten i praksis med at vælte regeringen, fordi den skal have flertal for en kommuneaftale. Regeringen tager dog truslerne med ophøjet ro indtil videre, fordi kommuneaftalen formentlig bliver en del af vækstplanen, og dermed kommer Venstre og de Konservative til at stemme for. Regeringstoppen ser dog med langt mere ubehag frem til efterårets finanslovsforhandlinger med regeringens parlamentariske grundlag.

Enhedslisten melder allerede ud nu, at det kan blive svært med en finanslovsaftale, hvis regeringen tager penge fra velfærd og deler ud til selskabsskattelettelser.

»Det ser ualmindeligt sort ud. Bogstaveligt talt,« siger finansordfører Frank Aaen (Ø).

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu