Bulgarerne brænder elregninger på gaden

10. februar 2013 15:52 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bulgarerne brænder elregninger på gaden
Billede mangler

BULGARIEN: Tusindvis af vrede bulgarere var søndag på gaderne i store byer som Sofia, Varna og Plovdiv for at demonstrere mod stigende el-priser.

 

Reuters oplyser, at demonstranterne gik gennem gaderne, mens de brændte deres elregninger. Det sker i protest mod de prisstigninger, der blev indført i sommer, men som nu slår fuldt igennem med det stigende elforbrug i vinterkulden.

Prisstigningen er på 13 procent og rammer befolkningen i EUs fattigste medlemsland meget hårdt. Gennemsnitslønnen i Bulgarien ligger på 2.600 kroner om måneden, og specielt udgifterne til elektricitet tynger godt i bulgarernes budget.

Efter produktionen og distributionen af el er blevet privatiseret og overtaget af tjekkiske og østrigske koncerner, er priserne steget – og med den seneste stigning er målet nu fuldt for forbrugerne, der kræver, at elselskaberne bliver gennationaliseret.

Elpriserne er også et følsomt emne for regeringen, der søger et nyt mandat ved et kommende valg til sommer. Regeringens popularitet er allerede i bund efter en stribe budgetnedskæringer og manglende evne til at bekæmpe arbejdsløsheden.

Den bulgarske energiminister, Delyan Dobrev, fik en snebold i nakken af demonstranter i hovedstaden Sofia, da han viste sig for at fortælle, at han vil iværksætte en undersøgelse af elselskaberne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu