Bulgarske frustrationer fører til regeringens fald

20. februar 2013 14:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bulgarske frustrationer fører til regeringens fald
Billede mangler

BULGARIEN: Da machomanden Boiko Borisov i 2009 blev valgt til premierminister i Bulgarien, var vælgernes forventninger til ham store. Stærk utilfredshed med den daværende socialistiske regering sikrede den tidligere bodyguard og karatekæmper magten, men i dag må bulgarerne konstatere, at deres forventninger ikke er blevet indløst.

 

Tværtimod beskyldes Boiko Borisov og hans regering for korruption og dobbeltspil i forbindelse med landets energireserver. Voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter fik onsdag Borisov til at opløse regeringen med en forklaring om, at han ikke vil være premierminister i et land, hvor politiet slår på borgerne, men ifølge den danske Bulgarien-kender Helle Thomsen Dalgaard er frustrationerne i den bulgarske befolkning så store, at Borisov næppe havde andet valg end at træde tilbage.

»De seneste demonstrationer skyldes vrede over stigende priser på strøm, men utilfredsheden er blevet bygget op over flere år, fordi der ikke er blevet gennemført grundlæggende ændringer i det bulgarske samfund,« forklarer hun.

Bulgarerne er blandt andet vrede over, hvad de ser som den politiske elites tætte forhold til russiske pengemænd, som gerne vil have fingre i den bulgarske undergrund.

»Man mener, at Borisov taler med to tunger, fordi han på den ene side har erklæret, at der ikke skal udvindes skifergas i Bulgarien, men samtidig har han givet russerne lov til undersøge undergrunden. Premierministeren har et nært forhold til den russiske præsident Putin, og han beskyldes for at være i lommen på russiske energiselskaber som Lukoil og Gazprom,« fortæller Helle Thomsen Dalgaard, der er cand.mag. i bulgarsk og russisk samt formand for Kulturforeningen Danmark-Bulgarien.

Bag den voksende vrede ligger også Bulgariens pressede økonomi, forklarer hun.

»Enormt mange unge bulgarere har arbejdet på gartnerier i Spanien og som hjemmehjælpere i Italien. De har sendt penge hjem til deres familier, men nu har de mistet deres job og vender hjem til et land, hvor der heller ikke er arbejde. Det skaber store frustrationer, blandt andet fordi Bulgarien ikke har fået den økonomiske støtte fra EU, som folk havde forventet,« siger Helle Thomsen Dalgaard.

Det er endnu uvist, hvornår der skal være valg i Bulgarien, men én ting er sikkert: Mange bulgarere vil blive hjemme.

»Befolkningen er ikke kun utilfreds med Boiko Borisov og hans folk. Politikerleden er udbredt, og på blogs og Facebook kan man læse, at mange bulgarere opfatter dem alle som gennemkorrupte. Situationen er totalt kaotisk,« konstaterer Helle Thomsen Dalgaard.

Til Reuters fortæller indenrigsminister Tsvetan Tsvetanov, at Borisovs parti, GERB, ikke vil deltage i forhandlinger om at danne en ny regering. Det ventes derfor, at parlamentsvalget, der var planlagt til juli, vil blive fremskyndet.

På gaden i hovedstaden Sofia er der glæde over Borisovs beslutning om at opløse regeringen.

»Han har reddet min dag. Sandheden er, at vi lever i et meget fattigt land,« siger den 21-årige studerende Borislav Hadzhiev til Reuters.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu