Bureaukrati koster årligt virksomheder 23 milliarder

1. marts 2013 07:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bureaukrati koster årligt virksomheder 23 milliarder
Billede mangler

En opgørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser ifølge ugebrevet Mandag Morgen, at regningen for virksomhedernes administrative byrder i 2011 løb op i 23,4 milliarder kroner. De foreløbige beregninger tyder på, at 2012 var endnu dyrere.

 

Og udgifterne til administration presser ifølge Niels Westergård-Nielsen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, den danske konkurrenceevne.

»Det er svært at sige, hvor meget de mange milliarder betyder for vores konkurrenceevne, når vi ikke ved, hvor store udgifterne er til at administrere lovkrav i andre lande. Men selvfølgelig er det et konkurrenceparameter. Administration er et irritationsmoment og en økonomisk udgift for virksomhederne,« siger han til Mandag Morgen.

Beregninger fra konsulentfirmaet Copenhagen Economics viser ifølge Mandag Morgen, at hver gang virksomhederne sparer en million kroner på administrative byrder, stiger Danmarks BNP med 1,4 millioner kroner.

»Administration er i modsætning til skatter og afgifter udelukkende en ulempe for samfundet. Staten tjener ingen penge på, at virksomhederne rapporterer samme tal flere gange, fordi forskellige myndigheder ikke har indsigt i hinandens data eller ikke bruger samme protokoller. Ingen er tjent med et virvar af regler, som er svære at forstå,« siger Sidsel Dyrholm Holst, chef for Copenhagen Economics afdeling MMV & Entrepreneurship, til Mandag Morgen.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) offentliggjorde torsdag redegørelsen »Erhvervslivet og reguleringen 2012«, der viser, at de administrative byrder i 2012 blev reduceret med 370 millioner kroner.

»Den redegørelse, jeg har lagt frem, viser, at regeringens indsats gør det enklere at starte og drive virksomhed. Regeringen har skarpt fokus på virksomhedernes oplevede byrder. Derfor har vi nedsat et virksomhedsforum, hvor virksomhederne fortæller os, hvor det er vigtigst at sætte ind,« sagde Annette Vilhelmsen i forbindelse med offentliggørelsen.

Selv om regeringen har luget ud i byrderne, er der lang vej endnu, mener Cepos. Ifølge en optælling fra den liberale tænketank blev der i 2012 indført 1.278 nye love og bekendtgørelser, der ifølge Cepos kan føre til mere bureaukrati.

»Virksomhederne oplever fortsat, at de skal bruge flere kræfter på administration i stedet for deres kerneaktiviteter. Derfor er det positivt, at regeringen nu har lettet de administrative byrder for 370 millioner kroner. Men regeringens initiativ kan med fordel kombineres med et princip om »one-in, one-out«, som betyder, at hver gang staten påfører erhvervslivet én administrativ byrde, så skal en anden og mindst ligeså tung byrde afskaffes,« siger Henriette Kinnunen, erhvervsjuridisk seniorkonsulent i Cepos.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu