ANNONCE

Buttigieg står til at vinde demokratisk slag

5. februar 2020 07:46 | Af: Ritzau Fokus

En foreløbig optælling i Iowa viser, at Buttigieg fører ræset om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Buttigieg står til at vinde demokratisk slag
Den 38-årige Pete Buttigieg fører optællingen i delstaten Iowa. Her ses han under sin valgkamp i delstaten New Hampshire tirsdag. Her finder det næste primærvalg sted den 11. februar. Foto: Brendan Mcdermid/Reuters

Med knap to tredjedele af valgstederne optalt ved det såkaldte caucus i den vigtige delstat Iowa fører kandidaten Pete Buttigieg. Caucus svarer på dansk til et vælgermøde.

Bernie Sanders har med 62 procent af valgstederne optalt næststørst opbakning, mens Elizabeth Warren får tredjeflest i delstaten Iowa.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Den foreløbige optælling viser således, at den homoseksuelle, tidligere borgmester fra South Bend, Indiana, 38-årige Pete Buttigieg har fået 26,9 procents opbakning. Den venstreorienterede 78-årige senator Bernie Sanders fra Vermont har fået 25,1 procent og den progressive senator fra Massachusetts Elizabeth Warren 18,3 procent.

Tidligere vicepræsident Joe Biden kommer ind på en skuffende fjerdeplads med 15,6 procent, mens senator Amy Klobuchar fra Minnesota står til 12,6 procent.

Vælger Trumps udfordrer

Vælgerne i Iowa har skullet pege på, hvem de foretrækker som Det Demokratiske Partis præsidentkandidat. Den person, der i sidste ende bliver nomineret, skal udfordre den nuværende præsident, republikaneren Donald Trump, ved valget i november.

Valgresultatet var ventet tidligt tirsdag morgen dansk tid, men tekniske problemer har udsat det i næsten et døgn.

Demokraterne i Iowa har forklaret, at det er problemer med den app, der skulle indsamle valgresultaterne fra delstaten, der er skyld i den pinlige start på den demokratiske primærvalgsæson.

Et vigtigt sted at starte

Iowa har kolossal betydning i kampen om at blive USA’s præsident.

Barack Obama boede nærmest i Iowa i tiden op til det vigtige caucus i 2008-valget. Skulle Hillary Clinton besejres, var Obama-lejrens analyse, at der skulle vindes i Iowa.

Missionen lykkedes, og Obama endte som Demokraternes kandidat og siden som præsident.

I 2016 vandt Hillary Clinton knebent i Iowa og vandt den demokratiske nominering. Siden tabte hun det samlede valg til Donald Trump.

Mens Demokraterne venter på det endelige resultat fra mandagens valg i delstaten, er flere af kandidaterne rejst videre til New Hampshire. Her finder det næste primærvalg sted den 11. februar.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu