Bygge-topforhandler: Det muliges kunst

1. marts 2012 10:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Bygge-topforhandler: Det muliges kunst
Billede mangler

Byggefagbevægelsen måtte slukøret konstatere, at de to store ønsker imod social dumping ikke blev opfyldt.
Efter langstrakte forhandlinger med Dansk Byggeri måtte byggearbejdernes topforhandler Peter Hougård Nielsen i nat underskrive en aftale uden hverken akkordafsavnstillæg og kædeansvar som nyskabelser.
“Det var det muliges kunst. Vi er ikke kommet igennem med forbedringer på hele østarbejdet. Vi mente, vi havde nogle gode tilgange, men arbejdsgiverne kunne slet ikke købe det,” siger han til Newspaq.
Det ene krav gik på, at minimallønnen i byggebranchen skulle hæves fra 112 til 132 kroner i timen, så vil det blive mindre attraktivt for arbejdsgiverne at hyre østarbejdere, der typisk arbejder til en lavere løn end danskere.
Det andet var kravet om kædeansvar som en sikring imod, at virksomhederne udliciterer sig ud af forpligtelserne i overenskomsten.
Men Dansk Byggeri var lodret imod, forklarer Peter Hougård Nielsen.
“Vi prøvede at få dem til at tage et større et ansvar for at få overenskomstdækket vores byggepladser fra dag et. Nu må vi tage udfordringer med de stærke regelsæt, vi har på området,” siger Peter Hougård Nielsen.
I den forrige overenskomst aftalte parterne at de såkaldte 48-timersmøder, som betyder, at de skal holde et hurtigt møde ved mistanker om, at arbejdsgiveren ikke overholder danske løn- og arbejdsvilkår. Og uden nye løsninger fortsætter møderne som det vigtigste værn mod social dumping.
“På den måde har vi fået løst samtlige 200 sager, vi har haft i overenskomstperioden, hvis ikke man har fået overenskomstmæssig løn og så videre. Vi havde så håbet på, at arbejdsgiverne ville levere et bidrag til at sikre overenskomsten fra dag et, men det kom vi ikke igennem med,” siger Peter Hougård Nielsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu