Byggefagforeninger anbefaler OK-nej

26. marts 2012 12:04 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Byggefagforeninger anbefaler OK-nej
Billede mangler

Flere store byggefagforeninger skruer op for retorikken og anbefaler deres medlemmer at stemme nej til overenskomstforslaget.
Det skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.
Det Dansk Byggeris manglende vilje til at imødekomme fagbevægelsens krav om tredjepartsforpligtelse – kædeansvar – og højere mindsteløn, der får fagforeningerne til at anbefale et nej ved urafstemningen i næste uge.
Blandt nej-sigerene er 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, malerne i København, Stilladsarbejdernes Landsklub, byggefagforeninger i Aarhus, 3F Frederiksborg og byggefolk i 3F Randers, Aalborg og Horsens. Blik- og Rørarbejderforbundet anbefaler som forbund deres medlemmer at sige nej.
“Det er en hilsen til arbejdsgiverne om, at nok er nok. Vi føler os truet på levebrødet, akkurat som i øvrigt mange af de små og mellemstore byggevirksomheder, der ikke ville have problemer med tredjepartsansvar, fordi for dem er en aftale en aftale. Så vi er parat til en konflikt og forhåbentlig få social dumping sat på dagsordenen i en ny forhandling,” siger byggegruppeformand Mogens Larsen fra 3F Frederiksborg til Licitationen.
Landets største byggefagforening, 3F Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) i København, snakker om umaskeret klassekamp, når Dansk Byggeri ikke vil sikre danske arbejdspladser.
“Vi kan ikke opfatte det på anden måde, når Dansk Byggeri direkte siger, at det er af ideologiske årsager, at man ikke vil være med til at beskytte det danske arbejdsmarked. Så er vi nødt til at benytte en anden retorik,” siger han til Licitationen.
Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved FAOS-instituttet på Københavns Universitet, vurderer, at “utilfredsheden vil blomstre” inden for byggeriet.
“Det er i den forbindelse usædvanligt, at 3F’s forbundsformand, Poul Erik Skov Christensen, har været ude med et endog meget kraftigt angreb på Dansk Byggeri for ikke at tage ansvar i kampen imod social dumping,” siger han til Licitationen.
Lektor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder det højst ejendommeligt, at en part undsiger sin egen aftale, som det er sker med angrebet på Dansk Byggeri. Men han forventer, at lønmodtagerne samlet set siger ja til mæglingsforslaget, og at en konflikt derved undgås.
Resultatet af urafstemningen offentliggøres af forligsmanden 17. april.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu