ANNONCE

Voldsomme lyn: Tusinder på flugt

21. august 2020 05:51 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

11.000 lynnedslag i Californien har dannet en megabrand, som har sendt tusinder på flugt. To er døde.

En lang række af skovbrande i Californien er torsdag lokal tid vokset hastigt i størrelse, og brandvæsnet kører på det yderste af sin formåen.

Titusinder er blevet tvunget til at lade sig evakuere i San Francisco Bay-området, hvor storbyerne San Jose, San Francisco og Oakland ligger.

Brandene er blevet sat i gang af det værste tordenvejr i delstaten i næsten to årtier.

Over 11.000 lynnedslag har antændt over 370 brande denne uge, og mange er fortsat aktive.

Mindst ni brande har hærget bakker og bjerge i vinområdet North Bay, hvor der er ødelagt over 105 hjem og andre bygninger.

Tilsammen har brandene fordoblet deres størrelse og er nu 53.000 hektar store.

Dermed danner de en såkaldt “megabrand”, som er ti gange større end øen Manhattan i New York City.

Branden hærger de kendte distrikter Napa, Yolo, Solano og et par andre områder.

Tilsammen har brandene fået navnet LNU Lightning Complex, og vindene har visse steder fået branden til at brede sig med over 36 meter i minuttet på græsmarker, som er udtørrede under en voldsom hedebølge.

– Det er den mest skræmmende ting, jeg nogensinde har set – både varmen og dens hastighed, siger Stacy Kline, som er blevet evakueret fra byen Fairfield.

To døde

To mennesker er indtil videre døde under brandene, og mindst fire er sårede.

En anden gruppe på omkring 20 brande ved navn SCU Lightning Complex er vokset en tredjedel i størrelse, og flammerne har nu opslugt 57.000 hektar land.

De befinder sig øst for Palo Alto.

SCU Lightning Complex bevæger sig med samme høje hastighed som den anden storbrand, og visse steder er gløder fløjet over en kilometer og har antændt nye brande lige i nærheden.

– Branden bevæger sig så hurtigt, at vi ikke kan bekæmpe den på sikker vis, siger ledende brandmand Stephen Volmer i et videoopslag.

Den rekordhøje varme på USA’s vestkyst skyldes et højtryk, som har lagt sig tungt over ørkenen øst for Californien.

Californien er blevet noget varmere siden begyndelsen af det 20. århundrede, og temperaturstigningen har fået skylden for de længere, mere voldsomme brandsæsoner i delstaten.

Otte af de ti største brande i Californien er opstået inden for de seneste 15 år.

Fakta

Gode råd om tordenvejr:

Se den fulde liste af råd her:

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.
* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.
* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.
* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.
* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.
* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.
* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.
* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.
* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.
* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.
* Undgå helst badning.
* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.
* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu