Cameron advarer om risiko for euro-kollaps

17. maj 2012 16:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Cameron advarer om risiko for euro-kollaps
Billede mangler

Euro-landene har en meget stor opgave foran sig, hvis de vil bevare valutaunionen, siger den britiske premierminister, David Cameron.
I en tale, som Cameron skulle holde sent torsdag i Manchester, siger den britiske regeringschef, at der må oprettes en effektiv økonomisk “brandmur”, der hindrer en spredning af krisen hen over det europæiske kontinent.
– Hvis det ikke sker, så er i vi ukendt terræn, hvor der er meget stor risiko for alle, hedder det i talen.
Her efterlyser Cameron også solide og godt regulerede banker, en fordeling af skattebyrderne mellem landene samt en pengepolitik, der bidrager positivt i hele eurozonen.
Den tidligere britiske finansminister Alistair Darling bruger stærkere ord og advarer om, at “krisen har kimen til noget katastrofalt i sig.”
– Det er galskab. Hvis det spreder sig til større lande, kan det virkelig blive katastrofalt for Europa, siger han.
Lederne af Tyskland, Frankrig, Italien og Storbritannien samt topledere fra EU-systemet skal senere torsdag drøfte krisen ved en videokonference, hvor de også vil afstemme deres holdninger forud for G8-topmødet i USA fredag og lørdag.
Drøftelserne mellem forbundskansler Angela Merkel, den nye franske præsident, François Hollande, Italiens premierminister Mario Monti og briternes Cameron skal finde sted sent på eftermiddagen.
Frankrig siger, at det kun vil ratificere EU’s finanspagt, hvis den ikke længere udelukkende handler om budgetdisciplin og sparetiltag, men også om, hvordan man får genskabt økonomisk vækst.
– Som det er blevet sagt meget klart, så vil pagten ikke blive ratificeret, som den er nu, og den skal færdiggøres med et kapitel om vækst, en vækststrategi, siger landets nye finansminister, den 54-årige Pierre Moscovici.
Efter den franske præsidents tiltrædelsesbesøg i Berlin tirsdag aften er Merkel åben for vækstinitiativer, så længe de ikke rokker ved selve substansen i finanspagten.
AFP

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu