Catalonien sender et kraftigt signal til Madrid

23. januar 2013 20:49 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Catalonien sender et kraftigt signal til Madrid
Billede mangler

Folket i Catalonien har ret til at bestemme over regionens suverænitet, fastslår en ny erklæring, som er blevet godkendt af det catalanske parlament.

 

Dermed har den folkerige og økonomisk stærke region for alvor indledt en usikker og formentlig lang rejse mod en folkeafstemning om uafhængighed fra Spanien.

Erklæringen blev godkendt med stemmerne 85 for og 41 imod i det lokale parlament, som består af 135 pladser. De resterende var enten ikke til stede eller nægtede at stemme.

Selvom erklæringen i høj grad er symbolsk, baner den vejen for et muligt opgør med centralregeringen i Madrid, som gang på gang har slået fast, at man i retssalene vil blokere ethvert skridt mod catalansk uafhængighed.

Erklæringen blev støttet af regionens regerende parti Convergència i Unió (CiU), hvis leder, Artur Mas, har udtalt, at han vil have en folkeafstemning om catalansk løsrivelse fra Spanien, samt det venstreorienterede Republikansk Venstre. Både Cataloniens Socialistparti og det konservative Folkets Parti stemte imod forslaget,

Meningsmålinger viser, at catalanerne er delte i spørgsmålet om uafhængighed fra Spanien. Ifølge en ny meningsmåling er størstedelen dog imod uafhængighed, hvis det indebærer et exit fra EU.

Det næste skridt for Catalonien i processen om en folkeafstemning bliver ifølge flere spanske medier at nedsætte et nationalt overgangsråd, der skal stå for blandt andet research og rådgivning på vejen mod uafhængighed.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu