Cepos: Kommuner kan spare 24 milliarder kroner

4. februar 2013 19:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Cepos: Kommuner kan spare 24 milliarder kroner
Regeringen vil gøre det attraktivt for unge at vælge en karrierevej som tømrer eller automekaniker.
Kommuner

Der er 24 milliarder kroner at spare i kommunerne, mener Cepos. Foto: Nationalbanken.

Hvis kommunernes serviceudgifter til blandt andet skoler, børnehaver og andre kommunale opgaver blev holdt på det samme niveau, som de kommuner, der er bedst til at begrænse deres udgifter i forhold til deres udgiftsbehov, kunne udgifterne i landets kommuner sænkes med cirka 24,5 milliarder kroner. Sådan lyder det fra den liberale tænketank, Cepos.

 

– De kommuner, som ifølge opgørelsen er bedst til at begrænse deres udgifter i forhold til deres udgiftsbehov, er Vejle, Gentofte og Rudersdal, siger forskningschef ved Cepos, Henrik Christoffersen, og uddyber:

– Det er dog langt fra alle kommuner, der er gode til at tilpasse deres serviceudgifter til udgiftsbehovet. En lang række af kommunerne bruger således i dag langt flere penge i forhold til, hvad der reelt er behov for i forhold til de udgifter, de har til kommuneopgaverne. Der er derfor et stort besparelsespotentiale at hente, hvis alle andre af landets kommuner blev lige så gode som blandt andet Vejle og Gentofte til at matche deres udgifter med deres udgiftsbehov.

I alt ville udgifterne i landets kommuner således kunne nedbringes med gennemsnitligt 4.400 kroner per indbygger, og det svarer til omkring 10 procent af de samlede udgifter i kommunerne, lyder det fra Cepos.

Men regnestykket fra tænketanken har ifølge Martin Damm (V), teknik- og miljøformand i KL, nogle væsentlige mangler. Også selv om Cepos har taget højde for den såkaldt socioøkonomiske sammensætning af en kommunes borgere.

– Cepos blander mange ting sammen for at få de her 24,5 milliarder kroner. Når det så er sagt, er der selvfølgelig et potentiale for at rationalisere, og det er kommunerne faktisk i gang med. Men det tal kommer slet ikke i nærheden af Cepos’ resultat. Nogle af de udsving, man ser i den enkelte kommune, kan være udtryk for alt lige fra en anderledes konteringspraksis til et bevidst valg af højere serviceniveau, siger Martin Damm.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu