Cepos skyder ELs forslag til kontanthjælpen ned

2. februar 2013 20:59 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Cepos skyder ELs forslag til kontanthjælpen ned
Billede mangler

Ikke overraskende får Enhedslistens ti forslag til en reform af kontanthjælpen en hård medfart af den liberale tænketank Cepos.

 

Ifølge cheføkonom Mads Lundby Hansen er det svært at se, hvordan forslagene skulle have en positiv indvirkning på beskæftigelsen.

Blandt andet peger han på, at Enhedslisten ønsker at fjerne den lave ungesats. Det vil ifølge cheføkonomen være en »stor fejl«.

– Nyrup-regeringen indførte i 90erne den særlige ungeindsats, der betød lavere ydelser for unge under 25 år. Det bidrog til at fjerne ungdomsarbejdsløsheden i 90erne, fordi lavere dagpenge og kontanthjælp betød, at det blev mere attraktivt at finde et arbejde eller tage en uddannelse. Hvis man fjerner ungesatserne ville det betyde en stigning i ungdomsarbejdsløsheden, siger Mads Lundby Hansen i en pressemeddelelse, hvor han i stedet peger på behovet for at udvide ungesatsen, så den gælder alle under 30 år.

– Grundlæggede mangler Enhedslisten at øge guleroden ved at være i fuldtidsbeskæftigelsen frem for på kontanthjælp. Den økonomiske gevinst ved at være i arbejde frem for på kontanthjælp er i alt for mange tilfælde for lille herhjemme. Såvel Carina- som Robert-debatten illustrerer, at man kan indrette sig på et liv på kontanthjælp uden den store tilskyndelse til at komme i arbejde. Det bør der tages hånd om i den kommende kontanthjælpsreform, siger Mads Lundby Hansen, der forventer, at regeringen vil feje Enhedslistens forslag af bordet.

– Forhåbentlig bygger Thornings kommende kontanthjælpsreform videre på principperne fra skattereformen, der skærer i den årlige regulering af blandt andet kontanthjælp for at øge guleroden ved at arbejde. Det vil i praksis betyde en afvisning af Enhedslistens forslag, siger Mads Lundby Hansen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu