Chauffør-formand rystet over undersøgelse: -Det er en syg kultur

13. september 2018 06:03 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Hver sjette erhvervschauffør bruger håndholdt mobiltelefon bag rattet, viser en ny undersøgelse. Tallene ryster formanden for 3F's transportgruppe.

Chauffør-formand rystet over undersøgelse: -Det er en syg kultur
Halvdelen af de alvorlige lastbilulykker kunne have været undgået, hvis chaufførerne havde orienteret sig bedre og holdt fokus på trafikken og vejens forløb. Det viser en tidligere undersøgelse fra Havarikommissionen. Arkivfoto: Scanpix

Erhvervschauffører er blevet bedre til at holde opmærksomheden på vejen, men der er stadig en stor andel, der har travlt med andre ting, mens de kører. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og interesseorganisationen Forsikring & Pension.

I undersøgelsen er 1.051 erhvervschauffører blevet spurgt, om de ser på deres telefon og læser sms, mail eller indhold på internettet, mens de kører i trafikken. Det svarer 17 procent – eller omkring hver sjette – at de gør ofte eller en gang imellem.

Tallene vækker vrede hos Jan Villadsen, der er formand for Transportgruppen i fagforeningen 3F.

– Jeg er faktisk rystet over, at en undersøgelse kan vise, at 17 procent gør det her. Jeg troede, at det var et problem blandt folk, der ikke er professionelle og har det som erhverv, siger Jan Villadsen.

Han var godt klar over, at alt for mange danskere generelt brugte mobiltelefonen eller på anden måde var uopmærksomme bag rattet, men han havde forventet, at professionelle chauffører – og dermed mange af hans medlemmmer – var bedre end private bilister.

– Det er en helt syg trafikkultur den her, som desværre også er der blandt erhvervschauffører, siger Jan Villadsen, der også efterspørger, at der bliver lavet tilsvarende undersøgelser for privatbilister, cyklister og alle andre trafikanter.

Jan Villadsen sammenligner faren ved mobilbrug og uopmærksomhed bag rattet med faren ved spirituskørsel.

– Vi har fået ændret holdningen i samfundet, så det er blevet socialt uacceptabelt at køre spritkørsel. Vi skal have gjort det her uacceptabelt på samme måde som spritkørsel er, siger han.

Et markant fald

Faktisk er de 17 procent et markant fald i forhold til en tilsvarende undersøgelse sidste år, hvor 26 procent af chaufførne indrømmede, at de brugte mobilen bag rattet. Faldet er dog ikke stort nok til at få de helt store smil frem hos Rådet for Sikker Trafik.

– Uopmærksomhed er hvert år skyld i voldsomme trafikulykker, og derfor er det vigtigt, at flere holder fokus på trafikken og ikke alt muligt andet bag rattet. Der kan ske store skader, hvis en erhvervschauffør i en fuldt læsset varevogn eller en lastbil overser en bilkø eller cyklister i trafikken, udtaler Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Minister vil straffe “egoistisk” opførsel hårdere

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er klar til at slå hårdere ned på mobilbrug bag rattet.

– Det er fantastisk egoistisk og enormt farligt, hvis chaufføren kigger andre steder hen end på vejen, når man kører rundt med flere ton metal for enden af speederen. Ja, faktisk viser forskning og undersøgelser, at risikoen for ulykker øges, når man som fører koncentrerer sig om andre ting end kørselsrelaterede opgaver. Derfor glæder det mig, at nogle virksomheder gør en særlig indsats for at øge opmærksomheden. Og så fremsætter vi snart et lovforslag, som netop sætter fokus på uopmærksomhed, så det fremadrettet kommer til at give et klip i kørekortet, udtaler Ole Birk Olesen i pressemeddelelsen fra Rådet for Sikker Trafik.

Formand for Transportgruppen Jan Villadsen hilser ministerens udmelding velkommen. Han ser gerne, at straffen for uopmærksomhed bag rattet bliver skærpet, men han tror ikke, det er nok til at forhindre problemet. Han vil også gerne have flere oplysningskampagner, og han understreger, at Transportgruppen i 3F har stort fokus på at øge trafiksikkerheden. Der skal en helt generel ændring i mentaliteten til, mener Jan Villadsen.

– Jeg tror, at det skyldes tankeløshed, og så er der kommet en hel kultur omkring, at man altid sidder med sin egen lille computer i hånden. Det har resulteret i en kultur, hvor det er helt legalt altid at sidde med sin mobil i hånden og være på Facebook og tjekke beskeder – også i trafikken, siger Jan Villadsen.

– Det er helt sygt, konstaterer han.

Fakta

Det viser undersøgelsen

Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har lavet en spørgeundersøgelse blandt 1051 erhvervschauffører om uopmærksomhed bag rattet. Du kan se resultaterne af undersøgelserne herunder.

Chaufførerne er blevet spurgt om følgende: ”Hvor ofte gør du følgende, når du kører i arbejdstiden med minimum 40 km/t.?” (tal i parentes er fra en lignende undersøgelse fra 2017):

    • 11 % taler ofte eller engang imellem i håndholdt telefon (2017: 17 %).
    • 17 % ser ofte eller engang imellem på sin telefon – fx læser sms, mail eller er på nettet (2017: 26 %).
    • 10 % skriver ofte eller engang imellem på telefon eller iPad (14 %).
    • 8 % læser ofte eller engang imellem i papirer eller på iPad (2017: 16 %).
    • 36 % taster ofte eller engang imellem på sin GPS (2017: 42 %).

Kilde: Rådet for Sikker Trafik/Undersøgelse blandt 1.051 erhvervschauffører, der kører lastbil (11 %), bus (8 %), varevogn (29 %) eller personbil (53 %) i arbejdstiden. Undersøgelsen er gennemført af Userneeds for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, juli 2018).

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu