Chávez’ død giver klamme håndflader i Latinamerika

6. marts 2013 14:16 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Chávez’ død giver klamme håndflader i Latinamerika
Billede mangler

VENEZUELA: Det kan blive yderst problematisk for flere lande i Latinamerika, at Hugo Chávez tabte kampen mod sin kræftsygdom og har efterladt et politisk tomrum i ikke bare Venezuela, men i store dele af regionen.

 

Det vurderer lektor i latinamerikanske studier ved Københavns Universitet, Jan Gustafsson, der påpeger, at flere lande – navnlig Cuba – har været begunstiget af billig olie fra Venezuela i de år, Chávez var ved magten.

»Chávez var en magtfaktor i Latinamerika, og nu hvor han er væk, er der langt større risiko for, at en oppositionskandidat vil kunne vinde valget – hvis ikke ved det kommende valg, så ved det næste om fem år. Og en oppositionskandidat vil helt sikkert ændre forholdet til eksempelvis Cuba, hvor der dog også kan nå at ske mange ting i løbet af den kommende tid (på grund af Castro-brødrenes fremskredne alder, red.). Cuba har hverken lyst eller råd til at miste olieaftalen med Venezuela,« forklarer Jan Gustafsson.

Venezuela råder over nogle af klodens største oliereserver, som Chávez brugte til at konsolidere sin magt i Latinamerika i form af leverancer til økonomisk trængte lande som Cuba, fastslår Javier Corrales, ekspert i latinamerikanske forhold ved Amherst College i Massachusetts, USA.

»Han brugte sin olie til at skabe gode relationer med alle,« siger Javier Corrales til Reuters og understreger, at Venezuelas olierigdomme har gjort landet til en stor importør af varer fra regionen.

»Chávez’ mulighed for at købe varer var så stor, at han blev en kæmpe handelspartner. Derfor så man, at hans forhold til en lang række latinamerikanske og caribiske naboer var så godt,« forklarer Javier Corrales til nyhedsbureauet.

Cuba får to tredjedele af sin olie fra Venezuela og har som led i en aftale sendt 44.000 cubanere, fortrinsvis læger, til Venezuela for at dække landets efterspørgsel på højtuddannet arbejdskraft. Ifølge en opgørelse fra Economist svarer det til over 100.000 tønder om dagen til favorable priser.

Dertil kommer, at Venezuela er en afgørende årsag til, at den kommunistiske østat ikke gik bankerot i begyndelsen af 1990erne, efter Sovjetunionen gik i opløsning og ikke længere kunne holde hånden under Cuba økonomisk set.

Det tætte forhold mellem de to lande blev understreget få timer efter Chávez’ dødsfald, da regeringen i Cuba skrev, at Chávez har »stået ved Fidels (Castro, red.) side som en sand søn«.

Mindst lige så følelsesladet var reaktionen fra Bolivias præsident, Evo Morales, der var en nær ven af Chávez og støttede hans utrættelige kamp for »det 21. århundredes socialisme«.

»Det gør ondt, men vi må stå sammen i denne befrielsesproces, ikke kun for Venezuela, men for hele regionen. Chávez har aldrig været mere i live end nu,« sagde Morales, der kæmpede for at holde tårerne tilbage og har nydt godt af Chávez’ politiske og ikke mindst økonomiske støtte.

Vicepræsident Nicolás Maduro er blevet indsat som midlertidig præsident i Venezuela og kaldes af flere eksperter i latinamerikansk politik en Chávez-klon, dog mindre karismatisk og uden samme lederevner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu