Chefer i krakkede banker får milliardstort erstatningskrav

14. marts 2013 17:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Chefer i krakkede banker får milliardstort erstatningskrav
Billede mangler

50 tidligere topfolk i seks banker, som krakkede under finanskrisen, må gribe dybt i lommerne, hvis det står til det statslige selskab Finansiel Stabilitet.

 

Selskabet har krævet en erstatning for tabene ved bankernes krak på 2,8 milliarder kroner af forhenværende direktører, revisorer, bestyrelsesmedlemmer og kreditchefer. Det viser en gennemgang af sagerne, som DR Nyheder har lavet.

»Vi mener, der er en god chance for, at vinde sagerne. Det er vigtigt at rejse dem af hensyn til fremtiden, så vi kan være med til at forebygge, at sådan noget som det her gentager sig,« siger Henrik Bjerre-Nielsen til DR Nyheder.

Erstatningskravet er danmarkshistoriens største retsopgør i den finansielle sektor.

Både den danske og færøske del af Eik Bank er på listen over bankerne, ligesom også Roskilde Bank, EBH Bank, Løkken Sparekasse og Capinordic optræder.

Endnu en bank vil ifølge DR Nyheder bliver føjet til inden for de kommende uger, nemlig Amagerbanken.

Roskilde Bank bliver afkrævet det største beløb. Her vil Finansiel Stabilitet have en milliard fra 11 personer. 700 millioner kroner kræves fra 17 tidligere topfolk i EBH Bank, mens syv personer i Eik Bank Danmark bliver stævnet for 250 millioner, og fem personer fra den færøske del muligvis skal punge ud med 150 millioner.

400 millioner kroner lyder kravet til tre tidligere chefer i Capinordic, og endelig stævnes syv personer fra Løkken Sparekasse for 275 millioner.

I efteråret kommer første sag for retten. Her er det de tre tidligere ansatte fra Capinordic, som krakkede i efteråret 2010, der skal op mod Finansiel Stabilitet og selskabets advokat Carsten Fode fra selskabet Kromann Reumert.

Finansiel Stabilitets advokatundersøgelser viser ifølge DR Nyheder, at nogle af fællestrækkene ved alle seks bankkrak er udlån af både for stor og for risikabel art til ejendomsspekulanter, ringe kontrol med store kreditorer og for dårligt og hullet arbejde bag ydelsen af store millionlån.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu