CIA-flyvninger forbigået i Irak-kommissionen

11. april 2012 20:36 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
CIA-flyvninger forbigået i Irak-kommissionen
Billede mangler

Hvor mange CIA-flyvninger med krigsfanger ombord har der været over grønlandsk luftrum?
Blev fangerne udleveret til tortur, og kendte den daværende regering til flyvningerne?
Det er alle spørgsmål, der ikke bliver besvaret af den netop formulerede Irak-kommission.
“Der er så mange elementer, som man kunne tænke sig at undersøge. Så vi har valgt at fokusere på de to centrale; deltagelse i krigen, og hvordan har behandlingen af fanger været,” siger forsvarsminister Nick Hækkerup til Newspaq.
Han præsenterede på et pressemøde i dag, hvad den såkaldte Irak-kommission skal undersøge sammen med udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og justistminister Morten Bødskov (S).
Her stod det klart, at kommissionen skal undersøge det grundlag Danmark valgte at engagere sig i krigen på, og hvordan man har behandlet de fanger, der er blevet tilbageholdt og eventuelt videregivet til andre landes styrker.
Dermed skal de endnu ikke offentliggjorte kommissions-medlemmer ikke beskæftige sig med, hvad der er op og ned i sagen om de omdiskuterede CIA-flyvninger over dansk luftrum, og læk af det såkaldte papkasse-notat.
Sidstnævnte omhandler et hemmeligt notat, der blev først fundet i en papkasse – deraf navnet – i 2011, da man i forsvaret gik i gang med at undersøge, hvor mange fanger danske soldater tog.
Angiveligt indeholder notatet en ordre fra 2007 om at underdrive antallet af fanger. Afsenderen skal være den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou.
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) er allerede igang med at undersøge omstændighederne omkring CIA-flyvningerne, men de kan ikke, ligesom Irak-kommissionen, indkalde vidner.
Enhedslisten har på forhånd støttet regeringens plan for Irak-kommissionen, men har tidligere kæmpet for, at der blev igangsat en undersøgelse af især danske embedsmænds meget lidt kritiske spørgsmål til amerikanerne om CIA-flyvningerne.
Efter afsløringer fra Wiki Leaks, kom det frem, at den danske VK-regering tilbage i 2008 ikke ønskede at stille USA kritiske spørgsmål i forbindelse med flyvningerne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu