Claus Hjort tager ansvar i DONG-sag

23. januar 2013 16:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Claus Hjort tager ansvar i DONG-sag
Billede mangler

Som forhenværende finansminister tager Claus Hjort Frederiksen nu Rigsrevisionens kritik af statens passive ejerskab af DONG Energy til efterretning.

 

– Grundlæggende siger Rigsrevisionens rapport, at Finansministeriet har levet op til sine forpligtigelser. Men da man stoppede børsnoteringen af DONG i 2008 var der en periode, hvor selskabet skulle overveje en helt ny forretningsstrategi, og der mener Rigsrevisionen, at vi noget tidligere burde have været i dialog med selskabet om den strategi, og det tager jeg så til efterretning, siger han til Berlingske Nyhedsbureau og understreger samtidig, at han »sådan set« er tilfreds med beretningen.

I Rigsrevisionens beretning kritiseres en række af DONG Energys investeringer, og Finansministeriets rolle får også en hård medfart, da staten ejer næsten 80 procent af selskabet.

– I perioden fra 2008 til udgangen af 2010 indtog Finansministeriet således en mere afventende position. DONG Energy iværksatte i denne periode et omfattende investeringsprogram med vidtrækkende betydning for selskabets økonomi. Strategien og investeringsprogrammet har medført øgede risici for staten, lyder det i beretningen.

Claus Hjort Frederiksen erkender et medansvar, da han var finansminister i årene 2009-2011. Posten overtog han efter Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V), der var finansminister fra 2007 til 2009, inden denne blev statsminister.

– En minister har altid ansvaret. Det følger jo med jobbet, siger Claus Hjort Frederiksen.

DONG Energy foretog i perioden en række risikofyldte milliardinvesteringer, der viste sig at mislykkes, og det seneste halve år har selskabets regnskaber vist tab i milliardklassen. Det er især DONGs investeringer på gasmarkedet, der har ført til de store tab, og ifølge Berlingske Business har de fejlslagne gassatsninger alene i de seneste to regnskaber medført nedskrivninger og hensættelser på 4,9 milliarder kroner. Det er disse investeringer, der sammen med Finansministeriet får en hård medfart fra Rigsrevisionen.Det understreges dog i rapporten, at før og efter perioden 2008-2010 har Finansministeriet udøvet en mere aktiv rolle.

– Vi driver jo de statslige selskaber ud fra et armslængdeprincip. Vi udpeger en professionel bestyrelse, som skal handle inden for de rammer, der er blevet afstukket. Men vi forventer selvfølgelig, at bestyrelsen som professionelle mennesker tager stilling til, hvilke investeringer der skal foretages, og hvilke der ikke skal foretages, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, der ifølge Venstres pressetjeneste ikke ønsker at udtale sig i sagen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu