ANNONCE
Clostridium perfringens er en bakterie, man gør klogt i at tage yderst alvorligt.
C. perfringens, som den også kaldes, er en fødevarebåren bakterie, som kan give en gedigen omgang madforgiftning – og faktisk kan den ifølge Sundhed.dk give koldbrand, hvis den inficerer et sår.
(Artiklen fortsætter under videoen)
Bakterien er ifølge Den Store Danske i familie med de andre sporedannende clostridium-bakterier, der også tæller clostridium botulinum, som er bakterien bag pølseforgiftning.
Clostridium perfringens er naturligt forekommende i blandt andet jord og afføring.
I forbindelse med fødevarer er der størst risiko for at blive forgiftet gennem varmebehandlede retter med kød eller fjerkræ samt sammenkogte retter.
Det vil typisk ske, fordi retterne ikke er blevet kølet korrekt eller ikke er blevet holdt tilstrækkeligt varme, skriver Fødevarestyrelsen.
Desuden kan for høj køleskabstemperatur øge risikoen for clostridium perfringens.
Ifølge Fødevarestyrelsen er symptomer på forgiftning diarré, som kan være blodig, mavesmerter og ildebefindende.
I galleriet ovenfor kan du se generelle gode råd til at at undgå farlige bakterier i maden.
FAQ:
En sporedannende bakterie i familie med andre clostridium-bakterie – såsom clostridium botulinum (som forårsager pølseforgiftning)
Bakterien findes typisk i jord og afføring – men kan smitte via fødevarer.
Diarré, mavesmerter og ildebefindende.
Her kan du se en oversigt over de mest almindelige, sygdomsfremkaldende bakterier og vira i fødevarer i Danmark.
Clostridium botulinum (Pølseforgiftning)
Kilde: Fødevarestyrelsen
ANNONCE