Computere og robotter skal sikre velfærden

19. marts 2013 02:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Computere og robotter skal sikre velfærden
Billede mangler

Regeringen vil effektivisere den offentlige sektor for 12 milliarder kroner, og det kræver, at ny teknologi rulles ud i langt større omfang end i dag. Sådan lyder budskabet fra regeringstoppen i et debatoplæg sammen med KL og Danske Regioner, skriver Jyllands-Posten.

 

Det drejer sig eksempelvis om spiserobotter, automatiske vaske-tørre-toiletter og trådløse sensorer, der måler, om en hjertepatient er ved at få et slagtilfælde, og debatoplægget handler blandt andet om, i hvor høj grad borgerne selv skal betale for velfærdsteknologien.

Det spørgsmål ligger i forlængelse af debatten om ældre, der får fjernet hjemmehjælp og i stedet skal betale for en robotstøvsuger, og her er finansminister Bjarne Corydon (S) åben for at gå endnu længere.

»Jeg mener principielt ikke, at vi kan udelukke, at folk selv tager del i det, har visse forpligtelser og selv stiller deres egne ting til rådighed,« siger finansminister Bjarne Corydon (S) til avisen.

Pårørende og frivillige skal i fremtiden løfte en større opgave, når flere opgaver løses af robotter, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

»Ensomhed løser man ikke ved, at et menneske støvsuger i stedet for en robot. Det løser man ved, at naboen har tid til at komme ind til en kop kaffe,« siger hun.

Der bliver i debatoplægget ikke sat tal på, hvor mange penge den ny velfærdsteknologi forventes at indbringe, og man skal passe på med at overvurdere sparepotentialet, mener Bent Hansen (S), der er formand for Danske Regioner, som har effektiviseret for to procent årligt ved hjælp af teknologien.

»Vi ved, der bliver flere ældre og flere med kroniske sygdomme. Skal vi fortsat kunne gøre mere for flere, kan vi ikke også finde store besparelsesbeløb udover ambitionen på 2 procent,« siger han til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu