Congo-oprørere lægger våbnene fra sig

11. marts 2013 13:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Congo-oprørere lægger våbnene fra sig
Billede mangler

DR CONGO: Oprørsstyrken M23, der sidste år fordrev congolesiske regeringstropper og FNs fredsbevarende styrker fra byen Goma i Den Demokratiske Republik (DR) Congo, lader til at nedlægge våbnene.

 

Det fremgår af et udkast til en fredsaftale, som Reuters har haft indblik i. Aftalen vil ifølge Reuters blive underskrevet 15. marts i år. Planen er, at de oprørere, der har kæmpet for M23, og som ikke vil blive retsforfulgt, vil blive indrulleret i den congolesiske hær. Samtidig vil deres våben blive overdraget til FNs fredsbevarende styrker.

Modydelsen vil ifølge Reuters bestå i, at Congos regering fremskynder processen med at returnere tutsi flygtninge fra Rwanda.

M23 afviser dog over for Reuters, at forhandlingerne skulle være så langt fremme. Leder af den politiske fløj i M23, Bertrand Bisimwa, mener, at der er behov for flere forhandlinger, før en aftale kan indgås. Samtidig siger han til Reuters, at M23 ikke kender til arbejdsdokumentet, der omtaler våbennedlæggelsen.

Oprørshæren M23 blev dannet af tidligere tutsi regeringssoldater, der brød ud af hæren i april sidste år. De ønsker at fjerne DR Congos præsident, Joseph Kabila, fra magten, hvilket har udløst voldsomme uroligheder i den østlige og mineralrige del af DR Congo.

M23 menes at få støtte fra nabolandet Rwanda, der ifølge regeringen i DR Congo ønsker at få kontrol over de underjordiske rigdomme, der gemmer sig i det østlige DR Congos undergrund.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu