ANNONCE

Drabet der burde være blevet opklaret: Hvordan slap Connies morder væk?

17. februar 2017 06:04 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Connie blev slået ihjel i sin lejlighed for 20 år siden. Men sagen er ikke glemt.

Connie Birgitte Svendsen blev kvalt i en sag, der er lidt af et særsyn i Danmark. Vi taler om et land hvor mord for det meste bliver opklaret. Det er sjældent, at en drabsmand formår at gå fri, men det sker, og de fleste husker nok både sagen om Louise Borglit fra Herlev og Emilie Meng fra Korsør. Begge er aktuelle sager, hvor man fra politiets side stadig jagter en drabsmand.

Kendt og pligtopfyldende

Connie Birgitte Svendsen boede på Snellemark i Rønne på Bornholm. Hun var et kendt ansigt på øen og havde en stor omgangskreds. Hun var 51 år gammel, fraskilt og arbejdede som tjener på et lokalt hotel. Hun var pligtopfyldende og tog altid kontakt til sin arbejdsplads, hvis hun var forsinket.

Det har nok været årsagen til, at det var Connies chef, der fandt hende. Connie mødte ikke på arbejde som planlagt om morgenen 1. september i 1997, så hendes chef, Birte, tog forbi Connies lejlighed. Hoveddøren var ikke låst, hvilket i sig selv var unormalt. Birte fandt Connie i hjemmets soveværelse. Hun var blevet kvalt.

Connie blev sidst set i live om aftenen 31. august 1997 klokken 23.00. Her gik hun hjem efter en aften i byen. Dagen efter blev hun fundet død.

Drabssager dør ikke

Nok er sagen 20 år gammel. Men sagen om Connie Birgitte Svendsen efterforskes stadig. Drabssager bliver aldrig forældede i Danmark, og det sker, at man fra politiets side samler en sag op igen efter noget tid. For Bornholms Politi er det sket så sent som i februar.

Her har man været ude og indhente i hvert fald én ny DNA-profil på en person, der af en eller anden årsag er blevet interessant for politiet.

– Det gør vi, når der kommer henvendelser. Vi kigger på henvendelserne for at se, om det har interesse for sagen, fortæller kriminalassistent ved Bornholms Politi, Jan Kragbæk, til Newsbreak.dk.

Særlige cigaretter

Netop DNA-profilen hentet fra den rigtige mand bør være det, der løser gåden om drabet på Connie Birgitte Svendsen. For er der noget, man fra politiets side ikke mangler i denne sag, så er det DNA fra gerningsstedet.

Politiets efterforskning af drabet viste, at Connie i et eller andet omfang havde siddet i sit hjem med sin drabsmand, inden hun blev myrdet. Der var blevet drukket sodavand, rødvin og røget en del. Connie røg, og det gjorde drabsmanden også. Hendes DNA blev fundet på cigaretter, og så blev der fundet seks cigaretter med gerningsmandens DNA.

Bent Isager-Nielsen, der i dag er politiinspektør og kvalitets- og driftschef ved  Nordsjællands Politi, var i 1997 tilknyttet Rigspolitiets Rejsehold. Han var efterforskningsleder på sagen, og han fortæller i dag, at netop cigaretterne med gerningsmandens DNA fik ham til at hæve øjenbrynene.

– Jeg havde sjældent set det før. Filteret var gennemtygget , som når man holder en pibe i munden, fortæller Bent Isager-Nielsen.

Netop de særlige cigaretter og dna-profilen, der blev udfærdiget , burde gøre det let at finde drabsmanden, tænkte man dengang. For hvor mange ryger lige på den måde? En hel del, viste det sig.

Efterforskerne  fandt i hvert fald ud af, at nogle folk, der arbejder udendørs, har det med at tygge på deres cigaretter, når det blæser op, eller når de skal arbejde med to hænder.

Flere andre spor

Men cigaretterne var langt fra de eneste spor, der blev samlet ind om gerningsmanden. Og netop mængden af spor er det, der gør, at Bent Isager-Nielsen den dag i dag har let ved at huske sagen om Connie Birgitte Svendsen som en af dem, der burde være blevet opklaret på baggrund af mængden af ting, man vidste om drabsmanden.

– Der blev gjort et godt stykke efterforskningsarbejde. Vi havde DNA, vidneudsagn og en del oplysninger om gerningsmandens adfærd på gerningsstedet. Vi ved faktisk en del om denne ukendte gerningsmand. Så sagen burde ikke være uopklaret, siger Bent Isager-Nielsen i dag.

Men sagen ér uopklaret. Og bare fordi, politiet på Bornholm nu har hentet DNA ind fra endnu en person, og bare fordi man fra politiets side også er ved at skabe kontakt til et ukendt antal udenlandske personer, man endnu ikke har fået talt med, så betyder det ikke, at sagen er nær en opklaring.

– Sagen ligger og venter, og når der kommer henvendelser fra folk, tjekker vi op på, om der er noget ved dem, fortæller Jan Kragbæk fra Bornholms Politi.

Sagen opklares en dag … måske

Offentligheden skal derfor ikke forvente, at sagen om Connie Birgitte Svendsen nødvendigvis bliver opklaret i morgen. Bent Isager-Nielsen virker dog ikke til at være i tvivl om, at det kun er et spørgsmål om tid, før at man finder gerningsmanden.

En eller anden dag tager politiet en DNA-prøve på en mand, der matcher DNA-prøven fra den mand, der slog Connie ihjel. Og så har de ham. Til den tid vil Bent Isager-Nielsen kigge på, om efterforskerne gjorde noget forkert, dengang i 1997, da man først forsøgte at opklare sagen.

– Jeg synes, at vi kom så langt omkring, som vi kunne. Men den dag vi har gerningsmanden kan vi spørge, hvorfor han ikke blev taget før. Kunne vi have indkredset ham dengang, eller var det umuligt?

Fjerndrab

Politiet opdeler gerne drabssager i to kategorier. Den ene kategori er drab, hvor offeret kender sin gerningsmand. De er måske gift eller kærester, eller også er gerningsmanden en fra offerets omgangskreds. Connie Birgitte Svendsen kendte mange mennesker, og fra politiets side talte man med rigtig mange af disse mennesker.

Men det er langt fra sikkert, at Connies drabsmand i sidste ende skal findes her. Bent Isager-Nielsen påpeger, at selv om alt tyder på, at Connie kendte sin drabsmand, så kan det jo  godt  have været en person, hun aldrig før havde mødt før den aften, hun blev slået ihjel.

I så fald er der tale om et såkaldt fjerndrab, hvor offer og gerningsmand ikke kender hinanden på forhånd. Det er den anden kategori, politiet arbejder med i forbindelse med drabssager.

Connie kan derfor godt være blevet dræbt af en mand, der ikke kendte hende i forvejen, der formåede at undslippe politiets søgelys. Det ved man ikke. Endnu.

Nogen blev mistænkt

Bent Isager-Nielsen fortæller, at gerningsmandens DNA-profil blev sammenlignet med rigtig, rigtig mange profiler og at politiet også havde en eller flere personer i kikkerten, han og kollegerne mente, kunne have gjort det.

– Men det vil jeg ikke sige mere om, siger Bent Isager-Nielsen.

Et er sikkert; han har ikke sluppet sagen.

– Connies sag er som sådan ikke vigtigere end andre drabssager. Men den repræsenterer de sager, hvor vi kan blive ved med at sige til os selv; hvorfor  blev den trods gode spor ikke opklaret?, lyder det retorisk fra Bent Isager-Nielsen.

Ifølge Bent Isager-Nielsens bog, “Man jager et bæst og fanger et menneske,” hvori han blandt andet beskriver drabet på Connie, kan man læse, at der dengang blev foretaget mere end 1500 afhøringer og taget blodprøver på mere end 100 mænd.

Siden da har Bornholms Politi som nævnt taget endnu flere DNA-prøver i håbet om, at man en dag endeligt kan finde ud af, hvem der slog Connie Birgitte Svendsen ihjel.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu