ANNONCE

Corona: Danskerne følger ikke retningslinjerne

18. april 2020 12:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Der er sket et fald i antallet, der følger retningslinjer om hyppig håndvask og at undgå store forsamlinger.

Igen og igen har statsminister Mette Frederiksen (S) påpeget, at danskernes adfærd er helt afgørende for en yderligere genåbning af Danmark.

Men et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at der er sket et fald i antallet af danskere, som følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

Studiet har undersøgt tre typer af adfærd. Hvor tit folk vasker hænder, om de undgår forsamlinger på flere end ti personer og den selvoplevede regelfølge.

Resultatet viser, at danskerne umiddelbart efter nedlukningen af landet den 13. marts var gode til at følge reglerne. Sidenhen er det dog gået ned ad bakke.

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, er en af forskerne bag.

Han kalder tendensen for uhensigtsmæssig.

– Vi kan jo se på alle tre parametre, at der sker en hastig stigning i regelfølgen efter nedlukningen. Folk retter hurtigt ind, og det når et toppunkt omkring 23.-25. marts. Derfra begynder det langsomt at gå ned ad.

– Skiftet sætter ind omkring der, hvor smittetallene begynder at vende i Danmark. Det virker, som om der kommer en metaltræthed i befolkningen, og langsomt slækker man grebet, siger Michael Bang Petersen.

Dataene er indsamlet af Epinion. Projektet vil køre videre året ud, men de foreløbige resultater indikerer altså, at der er plads til forbedring.

– Det er ikke et dramatisk skift, men det er en langsom udhuling, siger Michael Bang Petersen.

Ifølge Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, må danskerne nu gøre op med sig selv, om de vil være skyld i en langsommere genåbning.

– Folk må forstå, at hvis de blæser på det her, betyder det måske, at det næste liberale erhverv ikke kan åbne.

Den negative tendens viser sig i en tid, hvor skoler og daginstitutioner langsomt åbner.

Fra mandag den 20. april vil en række liberale erhverv – herunder frisører – kunne åbne igen. Ugen efter vil landets domstole åbne.

Vigtigt med hygiejnen

God håndhygiejne er vigtigt i almindelighed – og nu hvor coronavirusset har gjort sit indtog, er det i særdeleshed vigtigt, at man sørger for at vaske sine hænder grundigt og ofte.

Der findes en række offentlige steder og ting, som er berygtet for at være de mest bakteriebefængte generelt – og det skyldes typisk, at mange mennesker dagligt rører ved dem.

Det er derfor en god idé at vaske sine hænder, hvis man har rørt en eller flere af disse ting.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke ting du bør vaske hænder straks efter at have rørt – corona eller ej.

Bakterier forsvinder ikke

Og der er god grund til at vaske sine hænder – både for sin egen og andres skyld.

Sidder der først bakterier på hænderne, spreder man dem nemlig på alt, man rører, indtil hænderne bliver vasket, har hygiejneekspert Else Guldager tidligere forklaret til Ritzau.

– Bakterierne lever godt i varme og fugtige miljøer, og hænder er dejligt varme og bliver ofte fugtige, så baktierne har gode vilkår til at formere sig, siger Else Guldager.

I artiklen nedenfor kan du læse om, hvordan du vasker hænder.

Hvordan vasker jeg hænder?

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu