ANNONCE

Corona-eksplosion: Her er smitten steget voldsomt

4. september 2020 15:06 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Et nyt coronadødsfald i Danmark. Smittetallet stiger fortsat voldsomt.

På et pressemøde fredag fortalte Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), at en bekymrende tendens ses for tiden. Allerede torsdag blev der noteret en voldsom stigning i antallet af nye smittetilfælde.

179 tilfælde var registreret mellem onsdag og torsdag, og der var altså ikke tale om en enlig stigning, afsløres det på pressemødet, hvor Heunicke ret underspillet sagde, at “smitten er stigende”. Det er altså mildt sagt.

– Dagens smittetal er 173 i går var det 179. Det er et væsentligt højere niveau, end vi har været på de seneste uger. I 88 ud af 98 kommuner har der været bekræftede smittede de seneste uger. Vi har mere end 14 kommuner, der har mere end 20 smittede per 100.000 borgere, sagde ministeren.

Flest nye smittetilfælde er særligt opsnappet i Odense og København. Newsbreak.dk har gennemgået smittetal for september for at se de steder, hvor flest nye tilfælde er opdaget fra den 1. september til den 4. september, hvor tallene er blevet offentliggjort samtidig med dagens pressemøde. Den udvikling kan du se i galleriet. Først ser vi dog på dagens nyt.

Endnu et dødsfald

Antallet af indlagte med Covid-19 er steget med en person til 18. Af de 18 ligger tre fortsat på intensiv afdeling og får hjælp til at trække vejret med en respirator, ses det i tallene fra Statens Serum Institut (SSI). Det er især de allermest syge, der har brug for den særlige hjælp.

For tiden er det i særdeleshed unge mennesker, der bliver smittet med coronavirus, og de oplever ofte milde eller slet ingen symptomer. Siden sommerferien er der sket en meget stor stigning i antallet af smittetilfælde blandt aldersgruppen 20 til 29.

At de unge smittes afspejler sig netop i døds- og indlæggelsestallene, der har været særdeles stabile også i de situationer, hvor smitten som nu spreder sig massivt. Der er fredag offentliggjort et enkelt nyt dødsfald, og det samlede antal af personer, hvis død kan relateres til Covid-19 er nu på 627.

Langt de fleste dødsfald er registreret hos ældre borgere og især er der tale om komorbiditet. Det betyder, at der også har været en anden sygdom inde i billedet. Det gælder for 83 procent af tilfældene.

Stor stigning

Som nævnt er der nu registreret smitte i 88 kommuner i løbet af den seneste uge, og mange kommuner har overskredet den såkaldte incidensgrænse på 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere. Det er udtryk for, at smitten spredes hidsigt.

– Det er især unge, der er smittede. Det hænger formentlig sammen med, at samfundet er åbent igen. Men det er især ved private sammenkomster og ved møder i aften- og nattelivet, at folk bliver smittet, sagde Faglig Direktør fra SSI Kåre Mølbak.

Speciallæge i infektionssygdomme Christian Wejse, fra Aarhus Universitet, siger til Ritzau, at det er første gang, der er så mange kommuner, hvor incidenstallet når over 20 smittede per 100.000 indbyggere.

– Det kan hænge sammen med, at der testes mere, så må vi også forvente vi finder flere. Jeg synes ikke, det er noget, der er alarmerende, men det er noget, vi skal være opmærksomme på, siger han til Ritzau fredag.

Restriktioner kan komme på tale

Minister Heunicke sagde på pressemødet, at han er overbevist om, at vi i fællesskab kan få knækket kurven også i Odense og København, sådan som det tidligere er sket i Aarhus og Hjørring, hvor lokale udbrud blev håndteret med helt lokale restriktioner.

Det kan også blive tilfældet i hovedstaden og i Odense, lød det på pressemødet.

– Lokale nedlukninger er en af de muligheder, der ligger aller øverst i vores værktøjsskuffe. Vi kigger på tallene igen i weekenden. Og hvis det er relevant, så er det noget af det, vi vil gribe til, sagde Magnus Heunicke, der gentog noget af det allervigtigste:

– Vi kan ikke styre alle. Men vi kan komme med en appel om, at det er nu, vi skal passe på. Man kan frygte, at vi ikke får kontrol med stigningen og så kan det stige og til sidst ramme dem, der er i risikogruppen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu