ANNONCE

Corona-fup: Klik ikke på denne sms

24. oktober 2020 12:16 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Politiet advarer. Læs med her.

Det er ikke første gang, hvor svindlere forsøger at bruge coronasituationen til at lokke penge ud af godtroende borgere.

Og nu er den gal igen.

Sådan lyder en advarsel fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

(I galleriet over artiklen kan du se eksempler på, hvordan svindlerne arbejder).

På Twitter skriver politikredsen, at den er blevet gjort opmærksom på sms’ser fra fra noget, der kalder sig coronavirusprover.net.

Her prøver man at få folk til at tage billede af sit NemID.

“Gør  det ikke. Myndighederne beder IKKE folk om sådan noget”, skriver politiet.

Langt fra første gang

Fredag den 27. marts 2020 blev tre mænd dømt ved Retten i Svendborg for via forskellige metoder, at have snydt ældre medborgere.

De tre mænd, som er i alderen 20 til 22 år, blev idømt hhv. to et halvt års fængsel, to år og tre måneders fængsel og et års fængsel.

Mændene ringede til de forurettede borgere og udgav sig ud for at være fra NETS eller Danske Bankers Fælles Sikkerhedssystem. I den forbindelse fik de borgerne til at oplyse deres person- og bankoplysninger.

Fyns Politi advarer i den forbindelse i en pressemeddelelse om, at tricktyve kan udnytte den igangværende corona-situation til lignende bedrageri.

Lyt til myndigheder, men udvis sund skepsis

– I Danmark har vi en høj grad af tillid til myndighederne i krisesituationer, og det udnytter tricktyvene. Derfor er nogle borgere måske ekstra sårbare over for den her form for bedrageri under den igangværende corona-situation, fordi de kriminelle udgiver sig for at være fra myndighederne, siger chefpolitiinspektør Lars Bræmhøj.

Udgav sig for sundhedspersoner

I en sag fra Syd- og Sønderjyllands Politi udgav to mænd sig for at være fra Sundhedsstyrelsen for at skaffe sig adgang til en kvindelig pensionists hjem. Kvinden åbnede ikke døren for de to mænd, men ringede i stedet til politiet.

I den forbindelse løb de to mænd fra stedet.

Lars Bræmhøj opfordrer til, at man naturligvis altid lytter til myndighederne, men også udviser sund skepsis:

– Og så vil jeg da også godt opfordre de kriminelle til at lade være, for som man kan se på dommene fra i fredags, så slår vi hårdt ned på den her type kriminalitet, afslutter Lars Bræmhøj.

Apps og hjemmesider

Det er ikke kun på Fyn, der advares mod svindlerne. Også Rigspolitiet er med på den vogn.

Her er det dog hjemmesider og grupper på Facebook, der er baggrund for advarslen.

(Læs også historien: Køb ikke håndsprit på disse svindelsider).

“Coronavirus/covid-19 er på dagsordenen i hele verden, og vi ved, at mange af jer følger meget med i, hvordan krisen udvikler sig”, skriver Rigspolitiet på Facebook.

En række private apps, hjemmesider og forskellige grupper på Facebook opfordrer folk til at dele helbredsoplysninger eller viden om sygdommens udbredelse for at belyse, hvor mange borgere, der er smittet.

Politiet fraråder, at du downloader, tilmelder dig private initiativer eller på anden måde deler oplysninger om dit helbred, hvis ikke sundhedsmyndighederne er officiel afsender.

“For det første kan du ikke være sikker på, at dine personlige oplysninger er i gode hænder og ikke bliver anvendt til andre formål. For det andet fordi myndighederne som udgangspunkt ikke kan bruge informationerne, da de ikke er indsamlet på en lovlig eller videnskabelig korrekt måde”, skriver politiet.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu