ANNONCE

Corona har ikke givet flere døde danskere

17. april 2020 10:56 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Ifølge Danmarks Statistik er der i år ikke nogen overdødelighed sammenlignet med tidligere år.

4794 danskere er døde, siden det første coronarelaterede dødsfald blev noteret herhjemme 14. marts.

Det svarer i grove træk til det samme antal døde i den samme periode sidste år og forrige år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvor der i den tilsvarende periode i 2019 døde 4498 danskere, så døde 5131 danskere i 2018.

Artiklen fortsætter under videoen

Ifølge Dorthe Larsen, der er afdelingsleder hos Danmarks Statistik, er der ikke nogen overdødelighed i år sammenlignet med tidligere år.

– Det samlede antal døde i perioden har de seneste fem år ligger på omkring 4500 lidt afhængig af, om der har været influenzaepidemi, siger hun til B.T.

– Der er ikke nogen overdødelighed i Danmark, som det er set i eksempelvis Sverige.

Tallene for antal dødsfald går frem til 12. april.

Tallene er foreløbige, da der kan være forsinkelser i indberetningerne fra de kommunale folkeregistre.

Grund til bekymring

Ifølge Videnskab.dk er grunden til, at coronavirus 2019-nCoV/Covid-19 ser ud til at være farligere end andre mere udbredte coronavirusser, der kan give forkølelse, angriber coronavirus 2019-nCoV de nedre luftveje.

– Virussen opfører sig anderledes end de mere almindelige coronavirusser, vi er vant til. Det gør, at vi får et atypisk sygdomsforløb, der er mere alvorligt, da den angriber lungerne og ikke kun sætter sig i de øvre luftveje, fortæller Allan Randrup Thomsen, der er professor i Virologi ved Københavns Universitet.

Fakta

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

På samme måde som influenza er coronavirus, som er virussen bag en tredjedel af danske forkølelser, en RNA-virus, hvilket betyder, at den evner at mutere og tilpasse sig.

Desuden er udsigten til, at der endnu ikke findes en vaccine mod coronavirus 2019-nCoV også virussen endnu farligere. Det estimeres ifølge DR, at det vil tage op mod et år at udvikle vaccinen. Den generelle viden om behandlingen af sygdommen er sparsom.

Hvor farlig er coronavirus

Det afhænger fra type til type. Coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV) giver omkring 80% af smittede milde symptomer, 15% så syge, at de bliver indlagt og 5% så alvorligt syge, at de har brug for at blive indlagt på en intensiv afdeling.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu