ANNONCE

Corona i Danmark: Dødstal stiger endnu

8. april 2020 14:32 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Antallet af døde stiger endnu, men samlet antal indlagte falder frem mod påsken, der forventes at blive smitte-højtid.

Corona i Danmark: Dødstal stiger endnu
Der fortsætter med at være færre, som er indlagt med coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Scanpix

Mens vi nærmer os påsken, der af eksperter udråbes som en smitte-højtid, stiger antallet af coronasmittede fortsætter fortsat, men antallet af indlagte coronapatienter fortsætter med at falde. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

Dødstallet stiger også fortsat, men som tidligere kan det ikke med sikkerhed siges, at coronavirus har været dødsårsagen hos de 218 personer, da mange af dem – langt størstedelen – i forvejen har lidt af andre sygdomme.

Onsdag er i alt 218 personer døde, mens de var smittet med corona. Det er 15 flere end i tirsdagens opgørelse.

Respirator

Ud af de i øjeblikket 453 indlagte befinder 127 sig på en intensiv afdeling. Af de 127 har 103 det så skidt, at de er nødt til at få hjælp af en respirator. Fra tirsdag til onsdag er der ikke sket nogen ændringer i antallet af patienter, der er på intensiv eller har brug for respirator.

Corona-patienter er i gennemsnit indlagt på intensiv i tre uger. Det er længere, end man ventede, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde mandag aften, hvor en plan for en delvis genåbning af Danmark blev præsenteret.

Respiratorer er vigtige i behandlingen af de patienter, der bliver hårdest ramt af det smitsomme coronavirus.  Derfor er der med virussets indtog verden over kommet stort fokus på antallet af respiratorer i de enkelte lande.

Sundhedsstyrelsen vurderede midt i marts, at der er respiratorer nok i Danmark til alle de patienter, der ventes at få behov for det under epidemien. Alligevel er der udfordringer, som Politiken skrev i weekenden.

De første erfaringer med coronasyge borgere på hospitalernes intensive afdelinger tegner nemlig et billede af en sygdom, som er værre for patienterne end frygtet og sværere for lægerne at tackle end ventet.

Patienter har brug for at være i respirator i forbavsende lang tid, ofte over to uger, i takt med at sygdommen udvikler sig uforudsigeligt med stigende risiko for, at de dør, og det er ikke kun ældre medborgere, som bliver kritisk syge af covid-19; i enkelte tilfælde skal respiratorerne pumpe luft ned i lungerne på unge i 20’erne.

De smittede

Antallet af bekræftet smittede blev tidligere onsdag opgjort til 5386 personer. Det er en stigning på 315 siden tirsdag. Det er langtfra alle med symptomer for coronavirus, som bliver testet. Derfor vurderes det reelle smittetal at være langt højere.

Statens Serum Institut vurderer, at op mod 30-70 gange flere end de officielle tal kan være smittet med virusset. Det er dels baseret på erfaringer fra Island og Tyskland. Derudover er estimatet bygget på test af 1000 danskere, der har doneret blod.

Hvor der tidligere har været en overvægt af mænd, som bliver smittet med virusset, er det nu kvinderne, der i større grad smittes med corona. Ifølge tallene fra Statens Serum Institut er 2933 af de i alt 5386 bekræftet smittede kvinder. Det svarer til 54 procent af det samlede antal.

Skiftet i overvægten mellem de to køn ser ud til at være sket efter 12. marts, hvor myndighederne gik fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi. Indtil videre er 57.535 personer blevet testet for corona.

Genåbning øger smitte

Når dele af Danmark åbner efter påske, vurderes smittetrykket at stige til 1,23 fra 1,00. Det vurderer Statens Serum Institut i rapport, der er offentliggjort tirsdag.

Det vil føre til en stigning i antallet af indlagte på intensivafdelinger, som vil stige til 264 og 649 almindelige sengepladser. Den maksimal belastning ventes at være fra starten til midten af maj.

Hvis ikke danskerne overholder råd om social afstand, kan smittetrykket stige til 1,72. Det vil skabe behov for 767 intensivpladser og 1893 almindelige pladser.

– Vi har handlet tidligt, og vi har ramt den grønne kurve, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Hvor der er en sygeseng og en respirator til alle, der har brug for det. Det bliver kun ved, hvis vi holder fast og holder afstand. Hvis tallene udvikler sig i en forkert retning, så kommer vi ikke til at genåbne efter påske, sagde statsminister Mette Frederiksen mandag aften.

Fakta

Fra kinesisk marked til global pandemi

Det smitsomme coronavirus har på få måneder udviklet sig fra et ukendt virus på et kinesisk marked til en global pandemi, der har forandret verden, som vi kender den.

Her kan du få et overblik virussets vej til Danmark, hvor det hidtil har kostet 187 mennesker livet og lukket ned for store dele af samfundet.

* Det nye virus bliver opdaget i december 2019 på et marked i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen.

* 7. januar slår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fast, at virusset er et nyt coronavirus.

* 11. januar bekræftes det første dødsfald som følge af coronavirus i Wuhan.

* 13. januar bliver det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftet i Thailand.

* I de følgende dage bekræftes de første smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Vietnam og Taiwan.

* 23. januar lukker Wuhan, der er virussets epicenter, ned. Flere lande, herunder Danmark, begynder herefter at evakuere statsborgere fra byen.

* 30. januar erklærer WHO udbruddet for en international sundhedskrise.

* 31. januar er flere end 5000 bekræftet smittet i Hubei-provinsen, og over 200 er døde som følge af coronavirus.

* 5. februar bliver krydstogtskibet “Diamond Princess” sat i karantæne ud for Japan. 218 passagerer ender med at blive smittet om bord, hvilket på daværende tidspunkt er det højeste antal uden for Kina.

* 7. februar dør en kinesisk læge, som havde forsøgt at slå alarm om udbruddet af coronavirus i Wuhan, men blev mødt med en reprimande af politiet.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrig. Det er det første dødsfald som følge af coronavirus i Europa.

* 27. februar bliver den første dansker testet positiv for coronavirus i Danmark. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

* Samme dag er der for første gang flere nye bekræftede smittetilfælde uden for Kinas grænser end indenfor.

* 3. marts indfører de danske myndigheder krav om, at alle danskere, der har været i områder med høj risiko såsom Norditalien, Iran og Kina, skal isolere sig selv i to uger.

* 6. marts holder statsminister Mette Frederiksen (S) sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses – og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

* 10. marts beder Mette Frederiksen alle om at holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

* 11. marts erklærer WHO, at virusudbruddet er en pandemi.

* Samme dag bebuder Mette Frederiksen, at skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Og forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.

* 12. marts er mindst 100 danskere blevet smittet på dansk grund. Kun de mest syge bliver nu testet for coronavirus. Og en ny hastelov vedtages, som giver regeringen hidtil usete beføjelser for at bremse smittespredning.

* 13. marts fraråder myndighederne alle ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.

* 14. marts dør den første dansker, som er smittet med coronavirus.

* 16. marts overstiger det samlede antal smittede med coronavirus uden for Kina antallet af personer, der officielt er bekræftet smittet i Kina. Uden for Kina er 88.000 nu smittet mod 80.000 smittede i Kina.

* 17. marts forbyder statsministeren forsamlinger på over ti personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket. Dronningen holder samme aften tale til nationen om coronakrisen.

* 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.

* 31. marts vedtager Folketinget en hastelov, som giver regeringen mulighed for på et senere tidspunkt at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

* Fra 1. april ændrer sundhedsmyndighederne retningslinjer i forhold til test, hvorfor personer med også milde personer nu også kan testes efter henvisning fra egen læge.

* 2. april overstiger antallet af smittede på verdensplan en million, hvormed tallet er blevet fordoblet på en uge. Globalt har flere end 50.000 mennesker mistet livet.

* 5. april er i alt 179 personer døde med coronavirus i Danmark, mens 504 er indlagt. I alt er 4368 bekræftet smittet med virusset.

* 6. april er 4681 personer bekræftet smittet med virusset, men der menes at være et større mørketal.

Kilder: Ritzau, The New York Times, Videnskab.dk, Politiken, Reuters, AFP.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu