ANNONCE

Corona kan sende disse danskere i klemme

23. marts 2020 18:48 | Af: Newsbreak.dk

Arbejdsgivere kan nu sende medarbejdere, der har været i kontakt med corona-smittede, hjem, uden de skal have penge op af lommen. Men kronisk syge kan ikke sendes hjem.

Staten hjælper fra første dag, hvis en arbejdsgiver har brug for at sende en medarbejder, der har været i kontakt med en corona-smittet, hjem i karantæne, så han ikke udgør en smitterisiko for kollegerne.

Det vedtog Folketinget onsdag i sidste uge ved en hastebehandling af en ændring i sygedagpengeloven. Men den nye lov hjælper ikke kronisk syge, for eksempel hjertesyge, kræftsyge eller andre, der risikerer svær sygdom, hvis de smittes af corona. Det skriver Fagbladet 3F.

Artiklen fortsætter under videoen

Det er grupper, som sundhedsmyndighederne anbefaler, bliver hjemme i den udstrækning, det er muligt for at beskytte dem mod smitte, og fordi der en større risiko for, at de vil få behov for hospitalshjælp, hvis de bliver smittet.

Kan ikke sygemeldes forebyggende

Men den netop vedtagne lov giver ikke arbejdsgivere mulighed for at sygemelde denne gruppe forebyggende.

Og det ærgrer og bekymrer Tina Christensen.

– Vi har i 3F haft en del henvendelser fra bekymrede medlemmer, som på grund af kroniske lidelser er særligt udsatte, men som arbejder indenfor erhverv, hvor man hverken kan arbejde hjemme eller undgå kontakt med andre. Og de er altså på arbejdspladser, hvor de heller ikke er blevet sendt hjem, siger Tina Christensen.

Kræftsyge Bjarne har meldt sig syg

Fagbladet 3F har for nyligt skrevet om den cancerramte specialarbejder, 65-årige Bjarne Larsen, der har følt sig nødsaget til at melde sig syg fra sit job på Brøndby Genbrugsstation, fordi han er i en særlig risikogruppe. Og han er ikke sendt hjem.

– Desuden har vi haft henvendelse fra en 3F’er, der har en kræftsyg ægtefælle, som også har været bange for at bringe smitte med hjem, men der kunne jo også være tale om medarbejdere med kronisk syge børn, siger Tina Christensen.

– Det ville være utroligt betryggende for sådanne medlemmer, hvis vi hurtigt kunne få lavet tilpasninger over for dem. Ikke mindst hvis den nuværende situation udvikler sig til det værre. Både af hensyn til deres helbred, men bestemt også af hensyn til hospitalssystemet, siger Tina Christensen.

Vil ikke udvide ordningen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afviser dog i en skriftlig kommentar til Fagbladet 3F at udvide gruppen af borgere, der kan få sygedagpenge.

Han skriver, at formålet med den nye lov er i en ekstraordinær situation midlertidigt at udvide arbejdsgivernes ret til refusion for lønmodtagere, der er fraværende som følge af covid-19. Og også selvstændiges ret til sygedagpenge på grund af fravær som følge af covid-19.

– Og ikke nok med det, så har vi også aftalt, at alle nuværende modtagere af sygedagpenge får tre måneders ekstra sygedagpenge uden risiko for at overgå til en lavere ydelse på jobafklaringsforløb. Men loven udvider altså ikke gruppen af lønmodtagere, der har ret til sygedagpenge, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Ministeren skriver samtidigt, at han har en enorm forståelse for, at udsatte borgere, såvel kronikere som svage er nervøse og utrygge ved at gå på arbejde i den nuværende situation.

– Det glæder mig derfor meget, at vi ser eksempler på virksomheder, der udviser et kæmpe samfundssind og tager ansvar ved at sende udsatte borgere hjem, også selvom de ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra. Jeg vil kraftigt opfordre til, at man aftaler sig frem til sådanne aftaler ude på arbejdspladserne, lyder det fra Peter Hummelgaard.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu