ANNONCE

Corona-pres: Lukket fængsel genåbnes

7. april 2021 13:53 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Der mangler pladser i de danske fængsler

En ellers nedlagt fængsel bliver nu genåbnet.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Kriminalforsorgen oplever i øjeblikket et massivt pres på kapaciteten. Derfor er det nødvendigt at genåbne 66 dvalelagte pladser i Møgelkær Fængsel for at afhjælpe det aktuelle pres på pladserne i de åbne fængsler.

For at imødekomme en stigende kapacitetsudfordring i kriminalforsorgen er det besluttet at genåbne 66 åbne pladser i Møgelkær Fængsel, der siden efteråret 2018 har været lagt i dvale.

På trods af et stort antal pladsåbninger i de foregående år, forventer kriminalforsorgen, at kapacitetsudnyttelsen i 2021 vil komme over 104 procent.

Som Newbreak.dk tidligere har fortalt, så var der fra december 2020 til februar 2021 et såkaldt tilsigelsesstop. Det betyder kort fortalt, at dømte ikke kan møde op i landets fængsler.

Fakta

Tilsigelsesstop

Når tiltalte bliver idømt en fængselsstraf bliver de enten løsladt eller varetægtsfængslet frem til afsoning af straffen.

Dømte på fri fod kaldes i fængsel ved en såkaldt tilsigelse.

Det betyder kort fortalt, at Kriminalforsorgen underretter den dømte om, at det nu er tid til afsoning, og så er der en defineret frist til, at den dømte skal melde sig hos fængslet.

Af forskellige årsager kan der så indføres et tilsigelsesstop.

Det betyder reelt, at dømte i en tidsbegrænset periode bliver bedt om at blive væk.

Afsoningen skal så ske på et senere tidspunkt.

Kilde: Newsbreak.dk

Det betød et kortvarigt og midlertidigt fald i belægget i særlig landets åbne fængsler. Men det betyder samtidig, at der er oparbejdet en kø af personer, der skal ind og afsone, og som betyder, at der vil være ekstra pres på de åbne fængselspladser i den kommende tid.

For at afhjælpe det betydelige pres på kapaciteten er det derfor besluttet, at Møgelkær Fængsel skal genåbne 66 dvalelagte, åbne fængselspladser.

– Kriminalforsorgen er markant udfordret, blandt andet med for få fængselspladser. Derfor er der behov for, at vi her og nu genaktiverer nogle af de pladser, der ellers har været lagt i dvale. Det er et lille skridt i den rigtige retning, men selvfølgelig ikke en løsning på de større strukturelle problemer, som vi ser i kriminalforsorgen med kapacitet og bemanding. Det er noget af det, regeringen vil se nærmere på i en kommende flerårsaftale for kriminalforsorgen, siger justitsminister Nick Hækkerup.

Glad formand

Forbundets formand modtager nyheden med glæde.

– Vi har længe peget på muligheden for at bruge Møgelkær igen. Jeg håber dog, at der er tilstrækkeligt med mandskab til at dække vagterne, for betjentmanglen er jo som bekendt et stort problem, udtaler Bo Yde Sørensen til Ritzau.

Kriminalforsorgen vurderer, at genåbningen af de åbne fængselspladser kan tilrettelægges sådan, at det håndteres inden for den nuværende bemandingssituation.

Foruden de genåbnede pladser har regeringen allerede taget en række andre initiativer til at håndtere det høje belæg i kriminalforsorgen.

Med dette års finanslov er der blandt andet sat penge af til etablering og forberedelse af op imod 250 nye pladser til indsatte.

Det forventes, at de nye pladser vil genåbne i Møgelkær Fængsel i juni i år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu