ANNONCE

Corona-risiko for rygere: Derfor bør du stoppe nu

6. april 2020 10:40 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Nyere forskning indikerer, at rygere er i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus. Det bør være grund til at informere mere, mener ekspert.

Det er blevet sagt før, at foruden ældre og kroniske syge, så kan rygere også være i særlig risiko for at blive smittet med coronavirus.

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at det er det samme som, at alle rygere er i risikogruppen, oplyses der til DR.

Men nyere forskning præsenterer evidens for, at rygere er i større risiko for at blive smittet, samt at rygere, der er smittede udvikler svære symptomer og har højere dødelighed, skriver Dagens Medicin.

Informer rygere

Ikke bare på baggrund af, at rygere er i særlig risiko for coronavirus, men også fordi et rygestop kan påvirke antallet af indlagte til at blive mindre, mener Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse tilknyttet Hjerteforeningen og forskningsoverlæge hos Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Bispebjerg-Frederiksberg Hospitaler, at der bør informeres mere omkring coronavirus og rygning.

– Vi har et ansvar i at informere om dette. Vi kan isolere os, vaske vores hænder og spritte af, men det ser ud som om, at rygning har en stor indflydelse på prognosen. Derfor mener jeg, man bør informere rygerne om, at der er særlig stor gevinst ved et rygestop i disse tider, siger hun til Dagens Medicin.

Selv om der ikke er endegyldigt evidens for, at rygere oftere bliver smittet, så peger hun på to studier, der er grundlag for hendes vurdering. Det ene omfattede 76 personer smittet med coronavirus lungebetændelse. 27 procent af de smittede, der var eller tidligere havde været rygere blev kritisk syge eller døde. Det skete kun for tre procent af ikke-rygerne.

I det andet studie blev 1000 indlagte patienter med coronavirus overvåget over tid. Det viste, at 24 procent af rygere eller tidligere rygere blev kritisk syge, mens det kun var 14 procent af ikke-rygerne.

Nedsætter dele af immunforsvaret

Sundhedsstyrelsen er enig i, at rygning er en risikofaktor i forbindelse med coronavirus. Dog kan ikke alle rygere betragtes som at være i risikogruppen.

Det uddybes, at det mestendels er personer, der har røget fast over en længere periode, der er i større risiko for at blive smittet, lyder det fra Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Grunden til det er, at mangeårig rygning nedsætter dele af immunforsvaret.

– Uden det skal blive for videnskabeligt, handler det om, at man ved rygning har det med at ødelægge nogle af de små systemer, der sørger for, at virus bliver håndteret i næse, svælg og luftveje, siger Bolette Søborg til DR.

Nedsætter lungernes evne

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO betragtes rygere også som at være i risiko for at blive smittet med coronavirus.

Organisationen peger dog på andre grunde til, hvorfor netop rygere oftest smittes. Det understreges, at rygere kan være mere følsomme over for smitten, fordi rygning påkræver en hyppig kontakt mellem fingre og mund, hvilket også indebærer en muligt kontamineret cigaret. Det øger muligheden for at overføre virus fra hånd til mund.

Desuden påpeges det, at rygere ofte kan lide af andre sygdomme, der kan nedsætte lungernes effekt, der også er grund til at risikofaktoren stiger.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu