ANNONCE

Corona: Så hårdt ramt er de danske plejehjem

23. april 2020 05:54 | Af: Newsbreak.dk

Coronaudbrud på et enkelt plejehjem i Vallensbæk har kostet 9 ud af 36 beboere livet. Når smitten først er kommet ind på et plejehjem, er den svær at slippe af med, siger virolog

I løbet af de seneste seks uger er 9 ud af 36 beboere i plejecenteret Hostruphave i Vallensbæk døde i forbindelse med corona.

De ældre var i forvejen svækkede af anden sygdom.

Dødsfaldene er et af de seneste eksempler på coronarelaterede dødsfald på danske plejehjem.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Det er en meget tragisk sag. Det har været en meget svær tid for beboere, pårørende og personale, og vi er mange i kommunen, der er dybt berørte. Vi må desværre konstatere, at covid-19 er en frygtelig virus. Hvis den først kommer ind, er den svær at bekæmpe, og den rammer de svageste virkelig hårdt. Vi har fulgt alle retningslinjer og mere til under hele forløbet, fortæller Vallensbæks borgmester, Henrik Rasmussen (K).

Der findes ingen samlet opgørelse over coronadødsfald på plejehjem i Danmark, men Statens Serum Institut har et overblik på vej.

Skøn går på, at epidemien har kostet mindst 50 ældre plejehjemsbeboere livet.

På tværs af befolkningen viste en opgørelse i går fra Statens Serum Institut, at 384 danskere indtil nu er døde med coronavirus.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke grupper af danskere der er særligt udsat i forbindelse med coronavirus.

Hovedstaden hårdt ramt

Københavns og Frederiksberg Kommuner er hårdest ramt.

I København har der været 20 coronarelaterede dødsfald på plejehjem.

På Frederiksberg har der været 11 dødsfald relateret til corona på plejehjem og fire i døgnrehabiliteringen.

OK-Fonden, der driver plejehjem i flere kommuner, har oplevet syv dødsfald.

I sidste uge kom det frem, at 12 beboere var afgået ved døden i forbindelse med corona på Plejecenter Sølund med 160 beboere i Københavns Kommune.

Daglig leder af Plejecenter Sølund Jan Nybo Jensen understreger, at plejehjemmet under hele epidemien har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

– Vi har opdelt plejehjemmet i mindre zoner og isoleret de covid-19-ramte. Vi gør alt, hvad vi kan, og vi har mødt stor forståelse fra både beboere og pårørende, siger Jan Nybo Jensen.

Kunne ikke have gjort mere

Internationalt har covid-19 især ramt ældre på plejehjem. Avisen The New York Times vurderer, at plejehjem tegner sig for en femtedel af de amerikanske coronadødsfald.

I sidste uge oplyste de svenske myndigheder, at omkring en tredjedel af landets coronaramte døde boede på plejehjem, og i Belgien registreres hvert andet coronadødsfald på et plejehjem.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, peger på, at det er uundgåeligt med en vis smittespredning på plejehjem.

– Strengt taget har Danmark klaret det rimeligt i forhold til andre lande. Der er et risikomoment, fordi beboerne er afhængige af personale udefra. Ethvert dødsfald er tragisk, men jeg tror ikke, at Danmark kunne have gjort det meget bedre. I den tidlige fase af epidemien kunne vi ikke have testet mere, for testudstyret var der ikke, siger Allan Randrup Thomsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu