ANNONCE

Corona-tal: Brostrøm taler ud om mundbind

28. juli 2020 14:46 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

De nyeste corona-tal viser, at der ikke nødvendigvis er en stor omgang smitte i gang.

Der er registreret 30 nye coronasmittede i Danmark, viser tal fra Statens Serum Institut tirsdag. Samtidig er antallet af indlagte faldet med én til 22. Ud af de indlagte er tre på en intensivafdeling. De er alle koblet til en respirator. Der er ingen nye dødsfald. Samlet har der været 613 dødsfald med coronasmittede siden udbruddets begyndelse.

Det er beroligende, at de seneste ugers stigning i antallet af coronasmittede ikke er fortsat i denne uge. Sådan lyder det fra Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet. Han peger på, at der i løbet af sidste uge var flere dage med over 40 smittetilfælde.

– Tallene ser fornuftige ud i dag, efter at vi de seneste uger har set en stigning i antallet af smittede, men nu ser det mere betryggende ud. Hvis vi havde set en fortsat stigning i antallet af smittede, ville det have givet anledning til bekymring. Det tyder på, at de mange restriktioner, som vi overholder, er med til at holde virus i ave, siger, siger Christian Wejse.

Længere nede kan du se, hvad Søren Brostrøm har sagt om muligheden for at kræve mundbind i offentlige rum.

Frygt for anden bølge

I lande som Spanien er der på det seneste set en stigning i smitten og en frygt for en anden bølge af udbruddet, men Christian Wejse ser ikke samme risiko i Danmark på nuværende tidspunkt, når man ser på antallet af smittede.

– Der ser ikke ud til at være risiko for en anden bølge i Danmark nu og her, men risikoen for, at den kommer til vinter, er større, fordi vi typisk ser luftvejsinfektioner have bedre vilkår om vinteren, hvor vi klumper os sammen indenfor i små rum, siger han.

Samlet set har der været 13.577 registrerede tilfælde med coronavirus i Danmark siden slutningen af februar.

Langt størstedelen har overstået deres infektion, hvilket i myndighedernes termer er, når man ikke er indlagt eller død, 14 dage efter at man er testet positiv.

Ingen mening

Der er på nuværende tidspunkt ikke grund til at bære mundbind i Danmark i butikker, offentlig transport eller andre steder i det offentlige rum. Det fastslår Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview med DR, skriver Ritzau.

– Mundbind giver ingen mening i den nuværende situation, hvor vi stadig har en meget lav smitte i Danmark, men kan det på sigt give mening, når vi rykker sammen i den kollektive trafik og andre situationer? Det er selvfølgelig noget af det, vi skal vurdere, siger han til DR.

Flere forskellige eksperter har i en række medier forudsagt, at danskerne bør forberede sig på snart at skulle bære mundbind.

I sidste uge lød det eksempelvis fra Thomas Benfield, der er overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, at et påbud om at bære ansigtsmaske måske kan komme på tale til efteråret.

– Hvis man begyndte at se udbrud af smitte, som man ikke havde styr på, eller der var en fællesnævner, så kunne man måske indføre maskepåbud, sagde han til Ritzau.

Et krav

Mundbind er blevet et krav i flere og flere lande verden over. I begyndelsen af juli opdaterede også de danske sundhedsmyndigheder sine retningslinjer på området. Dermed anbefales danskere nu at iføre sig ansigtsmaske i bestemte situationer. Eksempelvis hvis man mistænker at være smittet med coronavirus og er på vej hen for at blive testet.

Over de seneste uger har flere eksperter desuden udtrykt bekymring over et stigende antal nye smittetilfælde i Danmark. Søren Brostrøm afviser over for DR, at der på nuværende tidspunkt er tale om en anden bølge.

– Jeg tror, det er mere korrekt at sige, at vi stadig har kontrol med epidemien. Vi er stadig midt i den, måske endda midt i første bølge. Vi har bare fået klemt den ned, men nu begynder vi at se lidt opblussen igen. Det holder vi øje med – også i forhold til om der skal laves yderligere tiltag, siger han til DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu