ANNONCE

Har jeg haft corona? Svaret kan være tæt på

27. marts 2020 08:27 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

En ny form for coronatest, der skal give svar på, om man allerede har været smittet, er lige på trapperne.

Der er nok mange danskere, der har ønsket sig en coronatest.

Lige så mange har nok forståelse, at det ikke har været muligt. Der har været talt meget om knaphed på testkits, og at det derfor kun har været ganske få, der har kunnet få lov at tage en coronatest.

Særligt sundhedspersonale og patienter med særligt svære symptomer.

Det forlyder dog, at Danmark vil skrue helt vildt op for sin testkapacitet – og en helt ny form for coronatest er ligeledes på vej.

Hvor får man taget coronatest?

Først og fremmest skal det på plads, at det kræver en henvisning, før man kan få foretaget en coronatest.

Når man så skal testes, foregår det ikke inde på hospitalerne. På en lang række danske hospitaler er der nemlig stillet telte op, hvori man foretager det testen.

Nogle steder kan man endda blive siddende i sin bil, mens man får foretaget testen. Blandt andet på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Det gør man, så potentielt smittede ikke kommer indendørs og smitter andre med coronavirus.

Hvordan får man taget coronatest?

For nuværende foregår testen ved, at sundhedspersonale poder én med en vatpind. Man får foretaget sin coronatest enten i svælget eller langt oppe i næsen.

Herefter sendes prøven videre til et laboratorium, hvor prøven kommes i reagensglas, hvor materialet bliver renset. Det skal derefter i en maskine, der leder efter virusgener.

I maskinen tilsætter man kemiske stoffer, der opformerer coronavirus-genet, så det er i store nok mængder til, at man kan måle det.

Hvis ens coronatest er positiv vil den slå ud på en computer. Det vil den via lys.

Har jeg været smittet med coronavirus?

Mange har nok døjet med snue, hoste i forskellig grad eller feber i den seneste tid.

Men det er ikke til at afgøre, om det er coronavirus, influenza eller andet, der har givet tilstanden.

Netop dette kan være på trapperne til at blive løst, skriver Politiken.

Til Politiken fortæller Statens Serum Institut nemlig, at man har en ny coronatest på trapperne.

Testen er en antistoftest, og skal kunne fastslå, om personer allerede har været smittet med coronavirus. Den er dage eller få uger væk, skriver Politiken:

– Testen er meget hurtigere og enklere at gennemføre end testen for covid-19, og den er nemmere at automatisere og kan derfor skaleres hurtigt op. Man kan i princippet starte med at udbrede tests på mandag, og sundhedspersonalet vil da være et godt sted at starte«, siger Karen Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet til avisen.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu