ANNONCE

Coronatiltag kan ophæves ved immunitet – professor skeptisk

19. april 2020 21:28 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Nye retningslinjer for liberale erhverv kan ophæves ved immunitet, men i andre lande smittes raskmeldte igen.

Coronatiltag kan ophæves ved immunitet - professor skeptisk
Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fortæller om de aktuelle tiltag for at øge podningskapaciteten i det nye podetelt på Rigshospitalet i København, torsdag den 2. april 2020. Teltet er ved at blive indrettet til at tage imod endnu flere patienter til podning for coronavirus. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Når de liberale erhverv må åbne mandag, er det med et sæt nye retningslinjer i hånden.

De skal sikre mindst mulig smittespredning med coronavirus under genåbningen. Men retningslinjerne kan ophæves, såfremt vi ser immunitet i befolkningen.

Problemet er blot, at vi ikke aner noget om, hvorvidt en overstået infektion med coronavirus gør et menneske immun over for virusset.

I Sydkorea er 179 personer, der er raskmeldte efter en coronainfektion, blevet smittet med virusset igen.

Og ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der “intet bevis for, at coronaoverlevere er immune”.

Og spørger man Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, er den tørre konstatering, at vi på nuværende tidspunkt ikke har den fornødne viden.

– Vi har ikke kortlagt i en befolkning med udbrud af coronavirus, hvor mange der har udviklet antistoffer.

– Det er simpelthen et udtryk for, at vi reelt set ikke ved det, siger han.

Hvor langt er man med en coronavirus vaccine?

I december 2019 brød sygdommen ud i millionbyen Wuhan. På daværende tidspunkt kendte man ikke meget til sygdommen, da det var en ny type af coronavirus, der ikke var set før.

Det fik Kina til at publicere den fulde RNA-sekvens for virussen. Det fik flere forskere verden over til at arbejde benhårdt på at udvikle en vaccine mod sygdommen.

Hvad der menes at være det helt store gennembrud ifølge Videnskab.dk kom i januar 2020, da det for australske forskere lykkedes at isolere virus fra en patient og dyrke virusset. Det var første gang, at det skete udenfor Kina.

Siden har forskere i hele verden benyttet sig af celleprøver fra virussen for at prøve at kortlægge karakteristika ved virussen.

Hvem arbejder på en coronavirus vaccine?

Umiddelbart er der ikke en eneste institution i verden, der har kapacitet, ressourcer og viden til alene at kunne udvikle en vaccine. Derfor er det yderst vigtigt, at de mange forskere verden over forsøger at arbejde sammen.

Udsigterne til udviklingen af en coronavirus vaccine var i første omgang skudt til at vare mellem tre og fem år, men det antydes, at hvis verdens forskere kan finde ud af at arbejde sammen, så kan vaccinen udvikles i løbet af halvandet år.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu