ANNONCE

Coronavaccine skal testes på briter

25. juni 2020 07:52 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Håbet er, at en vaccine mod coronavirus er klar til distribution i begyndelsen af 2021, melder forskere.

Omkring 300 briter skal fra næste uge lægge krop til en mulig vaccine mod coronavirus.

Det skriver det britiske medie BBC.

Forsøg med dyr har allerede antydet, at vaccinen er sikker og har en positiv virkning mod coronavirus.

De 300 briter, der frivilligt har meldt sig, vil blive testet i løbet af de næste par uger. Hvis alt går godt, er der planlagt større testforsøg med 6000 mennesker til oktober.

Håbet er, at vaccinen er klar til distribution i begyndelsen af næste år.

– Hvis vores forsøg lykkes, og vaccinen giver en effektiv beskyttelse mod sygdommen, kan det revolutionere, hvordan vi reagerer på sygdomsudbrud i fremtiden, siger professor Robin Shattock, der leder forsøget, til BBC.

Vaccinen er produceret på Imperial College London og er et blandt mange vaccineforsøg verden over. Ifølge BBC er der omkring 120 vaccineprogrammer i gang.

Ved Oxford University har eksperter testet en coronavaccine på mennesker siden april.

Danmark forsøger også

I Danmark arbejdes der også på en vaccine.

Tidligere denne måned gennemførte en gruppe forskere på Københavns Universitet et studie med en mulig vaccine mod Covid-19 på mus – og resultaterne er gode.

Også i Danmark er det planen at teste vaccinen på mennesker.

Fakta

Anbefalinger til personer i risikogrupper

Forebyg kontaktsmitte – sørg for ekstra god hygiejne

– Vær særlig opmærksom på håndhygiejne, når du har rørt typiske kontaktpunkter, som anvendes af mange i det offentlige rum, fx dørhåndtag i butikker, elevatorknapper, dankortterminaler, hæveautomater, håndtag i busser, armlæn på restaurant- og cafestole mv.

– Undgå at røre din næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne – men ikke gennem huden.

– Vær særlig påpasselig med hygiejne og rengøring i hjemmet. Rengøring foretages med almindelige metoder og rengøringsmidler, men ekstra hyppigt og grundigt.

– Tal åbent med dine nærmeste pårørende om deres omgangskredse og ’bevægecirkler’, så du kender risikoen ved at give kram til dem.

– Du kan godt give kram til dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende.

Forebyg dråbesmitte – hold afstand

– Bed andre om at tage hensyn ved at holde afstand.

– Undgå særligt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt.

Begræns situationer hvor du udsættes for smitte

– Undgå samvær med personer, som har symptomer, der kunne være COVID-19, også børn og børnebørn.

– Undgå steder med mange mennesker, fx offentlige transportmidler i myldretiden. Lav dine indkøb når eller hvor, der er færrest i butikkerne

– Overvej din deltagelse i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i forhold til smitterisiko. Bed om hjælp til at aktiviteter gennemføres på en forsvarlig måde.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Coronavirus brød ud i Wuhan i Kina på et dyremarked i 2019. Virusset har siden bredt sig globalt og er blevet en pandemi, og der er stadig ingen vaccine.

Verdenssundhedsorganisationen WHO håber, at der i år kan fremstilles flere hundrede millioner doser vaccine – og to milliarder doser inden udgangen af 2021.

Sygdommen Covid-19 har foreløbig medvirket til 482.000 menneskers død verden over.

Mere end 9,4 millioner personer er testet positive globalt.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Johns Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu