ANNONCE

Coronavirus: Disse danskere bliver især smittet

30. maj 2020 08:49 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter står for en stor andel af de virussmittede i Danmark.

30 procent af alle coronasmittede i Danmark arbejder i social- og sundhedssektoren.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut ifølge Berlingske.

Helt præcist er 3391 af de lidt over 11.000 smittede ansat i sektoren som blandt andet sygeplejersker, læger og social- og sundhedsassistenter.

De 11.000 dækker over alle, der på et tidspunkt har været smittet, eller er smittet.

Utroligt tal

Niels Høiby, der er overlæge og professor i klinisk mikrobiologi ved Rigshospitalet og medlem af Region Hovedstaden for Liberal Alliance, kalder tallet utroligt.

– De tal fortæller mig generelt, at det er risikabelt at arbejde i sundhedssektoren, og at myndighederne justerede teststrategien for sent. I starten var instrukserne og værnemidlerne ikke tilstrækkelige, siger han til Berlingske.

Det høje antal smittede i sundhedssektoren skal også ses i lyset af, at medarbejdere i denne sektor bliver testet mest og oftest.

Skyldes tidligere teststrategi

Jens Lundgren, der er professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, siger til Berlingske, at teststrategien er skyld i det høje tal.

Han peger på, at patienter ikke blev testet i begyndelsen, hvis ikke de udviste symptomer på Covid-19. Derfor brugte sundhedsmedarbejdere ikke altid værnemidler, og så risikerede de at blive smittet, siger han.

Helene Bilsted Probst, der er Centerchef i Sundhedsstyrelsen, vil ikke svare Berlingske, hvorfor der ikke tidligere var krav om at teste patienter og personale uden symptomer.

Hun henviser til, at styrelsen i januar udsendte retningslinjer om, hvordan Covid-19 skulle håndteres i sundhedssektoren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til Sundhedsstyrelsen.

Disse jobs også udsat

Du har større risiko for at blive smittet med corona-virus, hvis du arbejder som buschauffør, rengøringsassistent eller i supermarkedet, end hvis du arbejder i store dele af social- og sundhedsvæsenet.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut (SSI), som fokuserer på faggrupper. Det skriver Fagbladet 3F.

Her fremgår det, at især ansatte indenfor transport og rengøring oftere bliver syge med corona-virus end andre faggrupper.

Over fire procent af de testede, som arbejder med transport, har fået konstateret covid19 – corona-virus. Derefter følger rengøringsbranchen, hvor det er 3,6 procent, der er smittede med covid19.

Andelen af syge indenfor transport, rengøring, men også energiforsyning og handel er så høj, at det slår antallet af syge i social- og sundhedsvæsenet.

Her er gennemsnittet på 3,25 procent smittede.

Og sammenligner man med offentligt ansatte i administration, er forskellen endnu mere markant. Her er det kun 1,86 procent af de testede, der har udviklet covid19.

Disse grupper skal passe særligt på

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet er der særlige grupper af danskere, der er særligt i risikogruppen, når det kommer til corona.

Alder spiller en stor rolle – men faktisk tyder undersøgelser på, at andre faktorer som køn og blodtype kan spille ind.

Du kan læse mere om, hvilke danskere der risikerer at blive hårdest ramt af corona i denne artikel:

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu